Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caster Semenya nu îşi va putea apăra titlul mondial la 800 de metri din cauza deciziei Curţii Supreme elveţiene privind sportivele cu hiperandogenie

Caster Semenya

Atleta Caster Semenya nu îşi va putea apăra titlul mondial la 800 de metri, la Campionatele Mondiale de la Doha, din septembrie, în urma unei decizii a Curţii Supreme elveţiene privind sportivele cu hiperandogenie, informează lesoir.be, potrivit news.ro.

La 3 iunie, Tribunalul federal elveţian a suspendat temporar punerea în aplicare a regulii IAAF prinvind sportivele cu nivel ridicat de hormoni. În urma acestei decizii, atleta sud-africană Caster Semenya putea concura în probele de la 400 de metri la o milă.

Citește și: BOMBĂ Gheorghe Dincă a fost AUDIAT la Craiova pentru o a TREIA victimă -Telefonul ei a fost găsit în locuinţa criminalului

La 13 iunie, Curtea Supremă elveţiană, sesizată de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF), a menţinut decizia de a i se permite provizoriu sportivei Caster Semenya să concureze.

Însă marţi, Curtea Supremă elveţiană a decis să ridice suspendarea regulii IAAF în cazul sportivelor cu nivel ridicat de hormoni până va fi judecat pe fond apelul atletei sud-africane la decizia TAS, favorabilă forului mondial.

"Un singur judecător a întors decizia Curţii Supreme elveţiene de suspendare provizorie a regulamentului IAAF, aşteptând decizia apelului contra hotărârii TAS. Această decizie o va împiedica pe Caster Semenya să-şi apere titlul mondial la CM din septembrie", au precizat avocaţii atletei, într-un comunicat.

"Sunt foarte dezamăgită că m-au împiedicat să-mi apăt titlul mondial pe care l-am câştigat cu dificultate. Dar asta nu mă va descuraja să continui lupta mea pentru drepturile tuturor atletelor vizate", a spus Semenya, în acelaşi comunicat.

Citește și: Marian Godină îl umilește pe un fost șef din poliție: ‘Începând de azi îi voi arăta pe toți care fac de râs această meserie’

La 1 mai, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Citește și: Dacian Cioloș reacționează! ‘E primul gest de decenţă şi normalitate în Guvernul condus de Viorica Dăncilă’

Sportivele DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

Regula a intrat în vigoare la 8 mai, iar atleta sud-africană şi federaţia din ţara ei au contestat-o la Tribunalul federal elveţian după ce au pierdut la TAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.