Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caster Semenya revine pe pistă: Tribunalul Federal elveţian a suspendat decizia IAAF cu privire la sportivele cu hiperandrogenie

rtv.net
atletism obstacole

Atleta sud-africană Caster Semenya poate concura în probele de la 400 de metri la o milă, a decis Tribunalul Federal elveţian, care a suspendat temporar punerea în aplicare a regulii IAAF prinvind sportivele cu nivel ridicat de hormoni, informează BBC, care citează echipa de avocaţi a sportivei, potrivit news.ro.

"Acesta este un caz fundamental, care va avea implicaţii pentru drepturile femeilor sau ale sportivelor", a declarat Dorothee Schramm, reprezentanta sportivei.

La 1 mai, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Citește și: Prima REACȚIE din PSD după ATACUL lansat de Administrația Prezidențială privind alegerea nominală a președinților de CJ

TAS a explicat, într-un cominicat, că a "respins cele două solicitări de arbitraj, estimând că atleta Caster Semenya şi ASA nu sunt în măsură să stabilească faptul că regula DDS este invalidă".

"TAS a stabilit că regula DDS este discriminatorie, dar că, pe baza probelor aduse de părţi în cursul procedurii, o astfel de discriminare constituie un mijloc necesar, rezonabil şi proporţional pentru a atinge obiectivul propus de IAAF, de a conserva integritatea atletismului feminin în cadrul anumitor discipline (de la 400 de metri la o milă)", se mai arată în comunicatul citat de lequipe.fr.

Citește și: Șeful Poliției Române a EXPLODAT după moartea polițistului din Timiș - Acțiunea a fost organizată defectuos

Cu toate acestea, într-un text de 165 de pagini, TAS a exprimat "serioase preocupări cu privire la viitoarea aplicare practică a acestui regulament DDS".

ASA şi Catser Semenya au atacat la Tribunalul Federal elveţian decizia TAS.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Citește și: Prima REACȚIE din PSD după ATACUL lansat de Administrația Prezidențială privind alegerea nominală a președinților de CJ

Sportivele DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.