Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima REACȚIE din PSD după ATACUL lansat de Administrația Prezidențială privind alegerea nominală a președinților de CJ

PSD
PSD sigla

Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, luni, că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți de Consiliu Județean privind alegerea acestora prin vot uninominal iar 29 dintre aceștia susțin modificarea legislației. Printre susținători sunt și președinți de CJ din partea PNL, potrivit ministrului, conform Mediafax.

Citește și: Dumitru Coarnă intră la RUPERE în SCANDALUL din Timiș: 'Polițistul ucis avea un pistol Carpați, model 74, suspectul avea un Glock'

"Critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a președinților de Consiliu Județean, anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de a face cu votul popular se alegeau președinții de CJ. Începând cu astăzi (luni-n.red.) a încetat. Votul masiv al românilor din data de 26 mai are și un rezultat imediat", a spus la finalul ședinței de Guvern, dar înainte ca Președinția să critice OUG, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Daniel Suciu.

Totodată, oficialul din Guvern a transmis că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți din Consiliu Județean, dintre care 29 susțin reintroducerea votului uninominal prin OUG. Daniel Suciu a mai spus că există și membri

PNL, președinți de CJ, care susțin votul uninominal.

"În ultima perioadă am avut consultări cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene și am și nominal părerile a 34 de președinți de CJ reprezentând toate forțele politice care au președinți în teritoriu. Din cei 34 de președinți care au trimis puncte de vedere, 29 susțin această modificare a legislației, iar dintre acești 29 sunt inclusiv reprezentanți ai partidelor care astăzi sunt în opoziție. Mă refer la președinți de CJ ai PNL. Vă dau exemple: Alba, Arad, Brașov, Călărași, Sibiu și Suceava", a mai declarat Suciu.

Președintele Klaus Iohannis a criticat OUG dat de Guvern pentru alegerea șefilor de Consilii Județene, transmițând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a mai transmis că președintele de consiliu județean nu e consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

Ordonanța de urgență vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene", este una dintre modificările propuse”.

În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) și (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.(5) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”.

content-image content-image content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.