Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câștig MĂRUNT pentru `EXECUTANTUL` Mircea Drăghici (ex-trezorier PSD) - ICCJ admite DISCUTAREA căii extraordinare de atac a acestuia ÎMPOTRIVA CONDAMNĂRII

Inquam Photos / Octav Ganea
mircea draghici

Un complet de cinci judecător de la instanța supremă a analizat recent, preliminar, o cale extraordinară de atac introdusă de apărătorii fostului trezorier al PSD, Mircea Drăghici, împotriva deciziei definitive a aceleiași instanțe de condamnare a acestuia la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de mare corupție.

Concret, după condamnarea definitivă din luna iulie, Mircea Drăghici a depus în la finalul lunii o cerere de recurs în casație, cale extraordinară de atac, prin care semnalează pretinse nereguli procedurale presupus comise de către magistrați la momentul judecării apelurilor din dosar.

Citește și: Apelurile din dosarul Udrea-Băsescu puse în STAND BY de pandemie...

Prin această cerere fostul demnitar speră la anularea condamnării definitive și a rejudecării apelurilor prin procedură neviciată.

Totodată, o astfel de măsură echivalează cu eliberarea acestuia din penitenciar ca urmare e desființării condamnării definitive la cinci ani de închisoare cu executare.

De asemenea, prin epuizarea căilor extraordinare de atac Drăghici ar putea pregăti și o posibilă acțiune la CEDO prin care să semnaleze presupuse fapte ale statului român contra sa.

De acord la ...discuții...

„În temeiul art. 440 alin. (4) din Codul de procedură penală, admite în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe împotriva deciziei penale nr. 227 din data de 1 iulie 2021 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 340/1/2021.

Trimite cauza Completului de 5 Judecători - Penal 2 - 2021, în vederea judecării recursului în casaţie declarat de inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe.

Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 22 noiembrie 2021, pentru când vor fi citaţi recurentul inculpat Drăghici Mircea Gheorghe şi intimata persoană vătămată Partidul Social Democrat.

Se vor încunoştinţa apărătorii aleşi ai recurentului inculpat Drăghici Mircea Gheorghe. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 octombrie 2021”, se arată în minuta completului de cinci judecători de la ICCJ care a analizat preliminar calea extraordinară de atac introdusă de apărarea fostului trezorier PSD.

Trimis după gratii pentru folosirea banilor PSD

Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, a fost condamnat la începutul lunii iulie de instanța supremă la cinci ani de închisoare în dosarul privind modul în care PSD a folosit subvențiile de la buget acordate prin Autoritatea Electorală Permanentă.

Citește și: Martorii GREI ai DNA au DESFIINȚAT-O pe Elena Udrea în sala de judecată: `S-a spus cu subiect si predicat că Elena Udrea era la butoane`...

Conform deciziei primei instanţe, un complet de trei magistrați de la ICCJ, Mircea Drăghici a primit patru ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

Cele două pedepse au fost contopite, iar Mircea Drăghici o execută pe cea mai grea dintre cele două la care judecătorii au aplicat un spor de pedeapsă de un an.

De asemenea, lui Mircea Drăghici i s-au interzis mai multe drepturi pe o perioadă de trei ani, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Completul de cinci judecători de la instanșa supremă a menţinut astfel decizia din prima instanţă.

Instanța a decis și confiscarea sumei de 19.000 de euro de la Mircea Drăghici. Drăghici a demisionat din PSD la începutul anului 2020 după apariția dosarului penal.

Conform DNA, în perioada 15 februarie 2018 - 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

Cu aceşti bani, Drăghici a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

Citește și: Fostul ministru Bodog NU FACE GREȘEALA lui Liviu Dragnea - Intrat pe mâna DNA...

"În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, spune DNA, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

"După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului.

Citește și: Poziție FERMĂ a șefului DNA în fața judecătorilor din CSM - Respinge ALEGAȚIILE acestora....

Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018", precizează DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.