DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Câștigătorul concursului de violoncel 'Enescu' este sud coreanul Jaemin Han

https://promusicprod.ro/
muzicant violoncel

Jaemin Han, în vârstă de 15 ani, din Coreea de Sud, este cel mai tânăr câştigător al finalei de Violoncel la Concursul Internaţional "George Enescu" 2020/ 2021.

Jaemin Han a câştigat marele premiu al secţiunii de violoncel la Concursul Internaţional "George Enescu", după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, la Ateneul Român, potrivit organizatorilor, scrie news.ro

Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ştefan Cazacu din România.

Jaemin Han, care s-a înscris în competiţie la vârsta de 14 ani şi între timp a împlinit 15 ani, este cel mai tânăr câştigător în istoria Concursului "Enescu".

Violoncelistul din Coreea de Sud a câştigat Premiul I al secţiunii de violoncel la sfârşitul unei finale în care a interpretat Shostakovich - Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră op. 107, acompaniat de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta cunoscutului dirijor Nicolas Altstaedt.

Câştigătorul locului al doilea, Sebastian Fritsch, în vârstă de 25 de ani, a interpretat în Finală Concertul în mi minor pentru violoncel şi orchestră op. 85 de Elgar. A studiat la universităţile de muzică din Freiburg şi Weimar, formarea sa fiind completată în prezent la Academia Kronberg, sub îndrumarea profesorului Wolfgang Emanuel Schmidt. Câştigător al Concursului de Muzică din Germania în 2019, Sebastian cântă la un violoncel Thorsten Theis din 2016.

Locul al treilea a fost ocupat de Ştefan Cazacu (27 ani), care a intepretat în Finală Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră op. 104de Dvořák. Acesta a studiat la Bucureşti şi Viena, cu profesorii Marin Cazacu, Răzvan Suma şi Reinhard Latzko. A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu Filarmonica din Chişinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante.

Juriul a oferit, de asemenea, un premiu special, pentru cel mai bun acompaniator al sonatei pentru pian şi violoncel nr. 2 în do major op. 26 de George Enescu, în valoare de 4.000 de euro, pianistei Naoko Sonoda. Acesta l-a acompaniat în semifinale pe Sebastian Fritsch. Premiul este o recunoaştere a calităţii interpretării pianistei, în condiţiile în care lucrarea este foarte dificilă.

Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2021 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătorul are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, precum precum şi premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională.Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.Premiile secţiunii de Violoncel sunt în valoare de 30.000 de euro.

Trofeul ediţiei din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată şi gravată manual, special pentru Concursul Enescu şi inspirat de tema ediţiei, "Frumuseţe în Viaţă".

Preşedintele Juriului de violoncel, David Geringas, a anunţat rezultatele pe scena Ateneului Român. Alături de acesta, din juriul de specialitate au făcut parte Myung-Wha Chung, Leonid Gorokhov, Alexandra Guţu, Frans Helmerson, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Meehae Ryo, Tsuyoshi Tsutsumi şi Raphael Wallfisch.Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 5 membri ai juriului sunt prezenţi la Bucureşti, urmărind recitalurile finaliştilor în direct, la Ateneul Român, iar 5 au vizionat prestaţiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Concursul Internaţional George Enescu 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut, cu promisiunea de a aduce „Frumuseţe în viaţă”, în ciuda pandemiei. Concursul s-a reinventat în online cu o premieră în lumea muzicii clasice internaţionale - primele două etape ale secţiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiţia, în ciuda pandemiei.Astfel,205 tineri artişti au putut să-şi urmeze visul şi să participe la Concurs, între 29 august şi 20 septembrie 2020. Ultimele două etape - Semifinalele şi Finalele - sunt organizate live, la Bucureşti, la Ateneu, între 12 şi 23 mai 2021, cu public în sală.

În 2020, Concursul Internaţional "George Enescu" a oferit mai mult decât muzică şi competiţie. Mesajul ediţiei din acest an este „Frumuseţe în viaţă”, iar în contextul pandemiei, Concursul "Enescu" şi-a propus să arate că avem cu toţii puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viaţa şi frumuseţea. Într-o lume bulversată, redusă la tăcere şi la izolare de pandemie, am creat un model de rezilienţă pornind de la nevoia de frumuseţe în viaţă, indispensabilă umanităţii noastre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.