Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât câștigă un călugăr în România/ Jumătate din sumă o dă mănăstirii

parintele calistrat

Nu multă lume știe că și călugării primesc lunar salarii de la stat. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre cât câștigă aceștia.

În România sunt, la ora actuală, aproximativ 10.000 de călugări și măicuțe care, din suma primită de la stat, trebuie să ofere jumătate mănăstirii la care slujesc, potrivit BZI.ro citat de Adevarul, care citează date ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Peste 1.000 primesc salariu exclusiv din fondurile proprii ale unităților bisericești. În ceea ce privește salarizații neclericali, mulți sunt remunerați integral de Biserică.

„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. (...) Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit. Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânare, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei”, a explicat părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.

Clericul are însă și alte surse de venit. De exemplu, când credincioșii îi oferă bani la maslu, spovedanie, la citirea unor rugăciuni, sfințirea unei mașini etc.

Scandalul în care a fost implicat Calistrat Chifan

Preotul Calistrat Chifan a fost, anul trecut, în centrul unui scandal, după ce, pe 9 noiembrie, s-a certat cu mai multe femei și a lovit-o pe una dintre ele. Incidentul a avut loc în curtea mănăstirii Vlădiceni, din județul Iași.

În filmarea realizată de credincioșii aflați la fața locului se observă cum preotul se apropie de una dintre enoriașele aflate în curtea mănăstirii și o lovește cu brațul drept, iar mai multe persoane aflate în zonă îl apostrofează pe părintele Calistrat.

Preotul Calistrat Chifan a susținut într-o emisiune, la o televiziune locală, că cele două femei ar face scandal de fiecare dată când ajung în curtea mănăstirii.

Femeile agresate de preot au precizat că au fost amenințate de mai multe ori de acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.