Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât cheltuie românii de sărbători - `Decât un whisky, mai bine o vişinată sau ţuica de casă`

stiripesurse.ro
party gradina mancare

Statisticile arată că, de la an la an, românii alocă bugete tot mai mari când vine vorba despre Sărbătorile de Iarnă. Astfel, chiar dacă mulți se plâng din cauza scumpirilor, nu vor să renunţe la cadouri şi la alimentele preferate.

Totodată, comercianţii se aşteaptă ca mai mulţi dintre români să achiziţioneze produsele dorite direct din confortul propriei case, în mediul online.

Ce buget alocă românii pentru masa de Crăciun

Reporterii Adevărul au discutat cu reprezentanţii marilor magazine din Iaşi, care au vorbit despre aşteptările pe care le au în perioada sărbătorilor de iarnă, în 2023. Astfel, aceştia susţin că românii vor aloca sume mai mari faţă de anul trecut, dar acest lucru nu înseamnă că vor achiziţiona, neapărat, mai multe produse.

„În fiecare an, perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai aglomerată. Românii încep goana după cadouri şi după alimente pentru masa de Crăciun sau de Revelion. Estimăm că, anul acesta, o familie va cheltui, în medie, aproximativ 500 de lei pentru organizarea mesei de Crăciun, puţin mai mult faţă de anul trecut. Acest lucru nu înseamnă, neapărat, că românii vor cumpăra mai multe produse. Trebuie să recunoaştem că pe parcursul acestui an s-au înregistrat scumpiri considerabile la anumite categorii de produse“, au precizat reprezentanţii unui supermarket din Iaşi.

Românii, dispuşi să renunţe la anumite alimente

Reporterii Adevărul au stat de vorbă şi cu unii clienţi prezenţi în supermarketurile din Iaşi. Aceştia susţin că vor să aibă şi anul acesta o masă bogată de sărbători dar, dacă va fi nevoie, vor renunţa la anumite produse sau vor reduce cantitatea.

„S-au scumpit multe produse anul acesta, dar vom încerca să punem pe masă tot ce este nevoie. Nu vrem ca scumpirile să ne împiedice să avem parte de sărbători aşa cum ne dorim. La români, masa de Crăciun este foarte importantă. Dacă va fi nevoie, pentru a ne încadra în buget, vom renunţa la anumite produse, dar nu la cele mai importante, precum carnea de porc. Putem renunţa la anumite băuturi, precum cele alcoolice, pe care să le înlocuim cu băuturi tradiţionale, de casă. Decât să cumpărăm un whisky, mai bine consumăm o vişinată sau ţuica noastră de casă. Aşa, vom mai reduce cheltuielile", ne-a povestit Maria Bejan, o femeie prezentă într-un mare magazin din Iaşi.

Cadourile se cumpără online

Conform comercianţilor, foarte mulţi români au început să îşi îndrepte atenţia către mediul online. Astfel, aceştia cumpără cadourile pentru cei tragi prin intermediul internetului, aşteptând să fie livrate direct la uşă.

„Oamenii se orientează către online, poate pentru că nu mai au timp să vină atât de des în magazine. Această modă, să spunem aşa, s-a accentuat mai ales în pandemie, când nu am mai avut libertatea de mişcare pe care ne-o dorim. Astfel, românii s-au acomodat cu plăţile şi cumpărăturile online, din confortul propriei locuinţe", au adăugat reprezentanţii supermarketului din Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.