Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cat de fructuoasa este finantarea partidelor politice: dai un leu, castigi 500

finantare partide radioresita.ro

Finantarea partidelor politice este un subiect care a facut parte din agenda publica in ultimele luni, mai ales in contextul in care denunturile au curs in cascada la DNA despre finantarile presupus ilegale ale PDL-ului si PNL-ului si chiar pe 2 aprilie a existat o condamnare inchisoare cu executare pentru un lider PSD (Gheorghe Bunea Stancu) si un om de afaceri  (Ioan Niculae) pentru finantri ilegale ale campanie prezidentiale PSD din 2009.

In acest context este interesant de vazut de ce oamenii de afaceri risca sa dea bani grei partidelor, mai ales la negru. Ce castiguri au ei in schimbul finantarilor pentru campaniile electorale.

O investigatie facuta de ziarul Adevarul releva faptul ca pentru fiecare leu investit intr-un partid, afaceristii recupereaza 500.

Reţele de apă şi canalizare, modernizări de drumuri judeţene, asfaltări, conducte de gaze încheiate anul trecut între 13 din cele 49 de firme-sponsor şi instituţii de stat controlate de partidul finanţat sau de cel partener la guvernare au însumat 212,2 milioane de lei cu TVA, de 519 ori mai mult decât contribuţia acestor companii în campanii electorale.

Titulare ale unor astfel de contracte sunt, potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, ETC OIL TRADE SRL (PNL), RCS & RDS SA (PNL), TEHNODOMUS SA (PSD), ROMBAT SA (PSD, PNL şi PDL), CONREC SA (PSD) , VICTOR CONSTRUCT SRL (PSD), TRANSPORTURI AUTO SA (PSD), TELPRON COMEX SRL (PSD), ARCADA COMPANY SRL (PSD), PRODEXIMP SA (PDL), OMA GRUP INSTAL SRL (PDL), I MEDIA PRODUCTION CO SRL (PC) şi IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL (sponsor PC).

Doar 8 din cele 38 de contracte au fost castigate prin licitaţie, restul semnându-se fie ca urmare a unor cereri de oferte direct unor companii selectate de instituţia de stat, fie prin negociere directă fără publicarea unui anunţ.

Iar daca anchetele facute pana acum de procurori au vizat campaniile din 2009, declaratiile oficiale ale partidelor privind finantarile din 2014 pot duce lesne la concluzia ca anchetele care vor viza campania din 2014 vor mai spectaculoase decat cele din 2009.

In 2009, PDL, PSD si PNL raportau finantari de la725 de firme care le transferaseră oficial în conturi 11,9 milioane de lei.

In 2014 aceleasi trei partide au fost finantate de doar 49 de firme, iar banii declaraţi transparent ca venind din partea lor a scazut la 2,1 milioane de lei.

Desigur, nici banii din 2009, nici banii din 2014 nu ar fi fost suficienti pentru toata publicitatea si materialele electorale folosite in campaniile prezidentiale si europarlamentare. Dar se poate remarca o scadere a transparentei intre finantarile din 2009 si 2014.

Noua lege a finatarii partidelor

Noua lege a finantarii partidelor care asteapta acum promulgarea presedintelui Klaus Iohannis nu aduce mai multa transparenta. Dimpotriva, aceasta introduce posibilitatea finantarii prin imprumuturi confidentiale, deci secrete, care vor fi apoi restituite din bugetul de stat.

Proiectul noii legi asumă ideea finanţării partidelor prin împrumuturi de la bănci sau de la persoane oarecare, în virtutea unui act notarial. Cum partidele nu au însă în proprietate nici măcar sediile centrale, sumele mari de care au nevoie pentru a-şi plăti campaniile ar urma să vină de la astfel de finanţatori individuali cărora să le fie restituiţi banii imediat după recuperarea lor de la stat, în cel mult 4 luni după alegeri. Astfel alegatorii nu vor putea sti cine sunt finantatorii candidatilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.