Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât de `normal` este să te trezești pentru a urina în timpul nopții?

Profimedia
urinare frecventa

Cât de `normal` este să te trezești pentru a urina în timpul nopții?

Te trezești în miezul nopții cu nevoia imperioasă de a urina? Această experiență, deși comună, poate deveni enervantă și perturbatoare pentru calitatea somnului. Dar când este momentul să ne îngrijorăm? Urologii vin cu răspunsuri și soluții.

Dacă te trezești o dată pe noapte pentru a merge la toaletă, acest lucru poate fi considerat normal. Dr. Christopher Chermansky, medic urolog la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh, explică faptul că majoritatea oamenilor ar percepe acest lucru ca fiind normal.

Cât de `normal` este să te trezești pentru a urina în timpul nopții?

Cu toate acestea, trezirea de două sau mai multe ori în timpul nopții poate fi considerată excesivă și ar putea ascunde probleme medicale, potrivit publicației Parade.

Nicturie: când trezirea nocturnă devine o problema

Nicturia este termenul medical care descrie trezirea nocturnă frecventă pentru a urina. Dr. Maheetha Bharadwaj, rezident în urologie la Universitatea de Medicină din Washington, precizează că există două tipuri de nicturie: urologică și non-urologică.

Cauzele urologice implică probleme legate de vezica urinară, prostată sau uretră, în timp ce cele non-urologice pot include diabetul sau obiceiuri alimentare și de băut.

Pentru bărbații cu prostată mărită, golirea incompletă a vezicii poate fi o cauză urologică a nicturiei.

Slăbiciunea vezicii urinare poate fi și ea o problemă la bărbați și femei, împiedicând golirea completă a vezicii și determinând nevoia frecventă de a urina. Vezica hiperactivă, caracterizată prin contracții mai frecvente decât de obicei, poate, de asemenea, contribui la trezirea nocturnă.

Factorii non-urologici și soluții

Consumul excesiv de lichide seara, mai ales de cafea și alcool, poate irita vezica urinară, contribuind la nicturie. Restricționarea lichidelor cu trei ore înainte de culcare și evitarea alimentelor iritante pot fi pași utili în gestionarea acestor probleme. Dr. Bharadwaj recomandă eliminarea alimentelor picante, deoarece acestea pot irita vezica urinară.

Dacă restricționarea lichidelor și ajustarea obiceiurilor alimentare nu aduc îmbunătățiri, atunci este recomandată consultarea unui medic specialist. Identificarea exactă a cauzei este crucială pentru găsirea unei soluții eficiente.

Indiciul unor grave probleme de sănătate

Dr. Bharadwaj avertizează că simptome precum senzație de arsură la urinare, sânge în urină, durere abdominală inferioară, febră și frisoane pot indica probleme mai grave, precum infecții ale tractului urinar sau chiar cancer vezical. În astfel de cazuri, este necesară asistență medicală de urgență.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.