DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Câtă energie consumă cu adevărat Bitcoin la nivel global?

latimes.com
bitcoin farm minat

Câtă energie merită să consume o industrie? În acest moment, organizațiile din întreaga lume se confruntă cu presiuni pentru a limita consumul de surse de energie neregenerabile și emisia de carbon în atmosferă. Dar a afla cât de mult consumă o industrie este prea mult, este o întrebare complexă, care este împletită cu dezbateri în jurul priorităților noastre ca societate, conform hbr.org

Calculul pentru care bunurile și serviciile „merită” să cheltuiască aceste resurse, la urma urmei, este într-adevăr o chestiune de valori. Pe măsură ce criptomonedele și, în special, Bitcoin, au crescut în valoare, consumul de energie a devenit cel mai disputat subiect dacă monedele digitale sunt cu adevărat bune.

În realitate, întrebarea despre utilizarea energiei este una corectă. Potrivit Centrului pentru Finanțe Alternative din Cambridge (CCAF), Bitcoin consumă în prezent aproximativ 110 ore de terawatt pe an, adică 0,55% din producția globală de energie electrică, sau aproximativ echivalentul de consum anual de energie din țări precum Malaezia sau Suedia. Acest lucru sună cu siguranță ca o mulțime de energie. Dar câtă energie ar trebui să consume un sistem monetar?

Citește și De la începutul anului, Ethereum a depășit Bitcoin în tranzacții. Morgan Stanley știe de ce

Modul în care răspundeți la această întrebare depinde probabil de modul în care vă gândiți la Bitcoin. Dacă credeți că Bitcoin nu oferă nimic bun în afară de a servi ca schemă ponzi sau ca dispozitiv de spălare a banilor , atunci ar fi logic să se concluzioneze că consumul oricărei cantități de energie este risipitor. Dacă sunteți unul dintre zecile de milioane de persoane din întreaga lume care îl utilizează Bitcoin ca instrument pentru a scăpa de represiunea monetară , inflație sau controlul capitalului , cel mai probabil credeți că energia este extrem de bine cheltuită. Fie că simțiți că Bitcoin are o revendicare validă asupra resurselor societății se reduce la valoarea pe care credeți că o creează Bitcoin pentru societate.

Consumul de energie nu este echivalent cu emisiile de carbon

În primul rând, există o distincție importantă între câtă energie consumă un sistem și cât de mult emite carbon. În timp ce determinarea consumului de energie este relativ simplă, nu puteți extrapola emisiile de carbon asociate fără a cunoaște amestecul de energie precis - adică alcătuirea diferitelor surse de energie utilizate de computerele care extrag Bitcoin. De exemplu, o unitate de energie hidroelectrică va avea mult mai puțin impact asupra mediului decât aceeași unitate de energie alimentată cu cărbune.

Consumul de energie al Bitcoin este relativ ușor de estimat: poți doar să te uiți la hashrate-ul său (adică, puterea de calcul totală combinată utilizată pentru extragerea Bitcoin și procesarea tranzacțiilor) și apoi să faci câteva presupuneri cu privire la cerințele de energie ale hardware-ului pe care îl au minerii în producerea de Bitcoin

Bitcoin poate folosi energie pe care alte industrii nu o pot utiliza

Un alt factor cheie care face consumul de energie al Bitcoin diferit de cel al celor mai multe alte industrii este că Bitcoin poate fi exploatat oriunde. Aproape toată energia utilizată la nivel mondial trebuie să fie produsă relativ aproape de utilizatorii săi finali - dar Bitcoin nu are o astfel de limitare, permițând minerilor să utilizeze surse de energie inaccesibile pentru majoritatea celorlalte aplicații.

Hidro este cel mai cunoscut exemplu în acest sens. În sezonul umed din Sichuan și Yunnan, cantități enorme de energie hidroenergetică regenerabilă sunt irosite în fiecare an. În aceste zone, capacitatea de producție depășește masiv cererea locală, iar tehnologia bateriilor este departe de a fi suficient de avansată pentru a face utilă stocarea și transportul energiei din aceste regiuni rurale în centrele urbane care au nevoie de ea. Aceste regiuni reprezintă, cel mai probabil, cea mai mare resursă de energie eșuată de pe planetă și, ca atare, nu este o coincidență faptul că aceste provincii sunt inima exploatării miniere din China, responsabilă pentru aproape 10% din exploatarea globală a Bitcoin în sezonul uscat și 50% în sezonul umed.

Mineritul Bitcoin consumă mult mai multă energie decât utilizarea acestuia

Mulți jurnaliști și cadre universitare vorbesc despre „costul energetic pe tranzacție” ridicat al Bitcoin, dar această valoare este înșelătoare. Marea majoritate a consumului de energie al Bitcoin are loc în timpul procesului de exploatare. Odată emise monede, energia necesară pentru validarea tranzacțiilor este minimă. Ca atare, nu are sens să te uiți la consumul total de energie al Bitcoin până în prezent și să împarți acest lucru la numărul de tranzacții - cea mai mare parte a acelei energii a fost folosită pentru a extrage Bitcoins, nu pentru a sprijini tranzacțiile. Și asta ne conduce la concepția greșită finală: costurile energetice asociate mineritului Bitcoin vor continua să crească exponențial.


În încheiere ne întrebăm: există nenumărați factori care pot influența impactul asupra mediului al Bitcoin - dar care stau la baza tuturor acestora este o întrebare mult mai greu de răspuns cu numerele: Bitcoin merită? Este important să înțelegem că multe probleme de mediu sunt exagerate sau se bazează pe ipoteze eronate sau neînțelegeri despre modul în care funcționează protocolul Bitcoin.

Asta înseamnă că, atunci când ne întrebăm, „Bitcoin merită impactul său asupra mediului”, impactul negativ real despre care vorbim este probabil mult mai puțin alarmant decât ați putea crede. Dar nu se poate nega că Bitcoin (ca aproape orice altceva care adaugă valoare în societatea noastră) consumă resurse. Ca și în cazul oricărei alte industrii consumatoare de energie, depinde de comunitatea criptografică să recunoască și să abordeze aceste preocupări de mediu, să lucreze cu bună credință pentru a reduce amprenta de carbon a Bitcoin și, în cele din urmă, să demonstreze că valoarea în societate pe care Bitcoin o oferă merită resursele necesare pentru a o susține .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.