Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catalanii NU cedează, în pofida presiunilor Guvernului de la Madrid: Parchetul a ordonat sigilarea secţiilor de votare

Zero Hedge
Catalonia

Parchetul din Catalonia (nord-estul Spaniei) a ordonat marţi sigilarea până cel mai târziu sâmbătă a locurilor care urmau să fie folosite ca secţii de votare pentru referendumul de autodeterminare interzis pe care separatiştii doresc să îl organizeze, a făcut cunoscut o sursă judiciară, scrie AFP.

Într-o notă adresată poliţiei catalane, procurorul regiunii ordonă sigilarea sălilor respective înainte de 30 septembrie şi supravegherea acestora pentru ca interzicerea accesului să fie respectată, până duminică, 1 octombrie, la orele 21.00 (19.00 GMT), zi în care liderii Cataloniei doresc să organizeze referendumul.

"Dispozitivul pus în aplicare va trebui să împiedice astfel orice tentativă într-un alt loc din aceeaşi clădire sau pe căile de acces din vecinătate, pe o rază de securitate de 100 de metri", se poate citi în nota Parchetului adresată forţelor de ordine pe care AFP a putut să o consulte.

Citește și: ALERTĂ în Ucraina: Autoritățile au închis spațiul aerian din cauza unui incendiu puternic la un depozit de armament și muniție - VIDEO

Ordinul poate viza clădiri şcolare şi alte localuri puse la dispoziţie de primării sau administraţia regională pentru vot, inclusiv centre de sănătate.

Separatiştii la putere în Catalonia intenţionează să organizeze un referendum pentru a şti dacă această regiune cu 7,5 milioane de locuitori (16% din populaţia Spaniei) trebuie să se separe de Spania.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy se opune ferm acestuia, Constituţia interzicând acest tip de consultări, potrivit Curţii Constituţionale.

Peste 700 de primării catalane din totalul celor 948 s-au declarat dispuse să participe. În schimb, cinci dintre cele mai mari zece oraşe nu au vrut să se implice, Catalonia fiind profund divizată în ce priveşte chestiunea independenţei.

De asemenea, Parchetul Cataloniei a cerut poliţiei regionale să treacă la identificarea responsabililor secţiilor de votare care urmează să ia parte la referendumul de duminică.

Justiţia continuă punerea în aplicare a unui plan vizând toate mecanismele referendumului.

Comisia Electorală a fost nevoită să demisioneze în bloc, Curtea Constituţională ameninţându-i pe membrii acesteia cu amenzi zilnice de 12.000 de euro.

Poliţia şi Garda Civilă au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot şi vreo 45.000 de convocări pentru reprezentanţii în birourile de vot. În plus, 59 de site-uri de promovare sau de informare privind referendumul au fost închise.

În faţa acestor acţiuni, autorităţile separatiste au denunţat metode "represive". "Site-ul Fundaţiei Franco (fostul dictator) este în continuare funcţional", dar nu şi aceste site-uri, s-a plâns marţi purtătorul de cuvânt al guvernului regional, Jordi Turull.

Citește și: ONU confirmă cel mai NEGRU SCENARIU: România e ASALTATĂ de refugiați

Catalanii vor vota duminică la referendumul asupra independenţei în pofida măsurilor de poliţie luate de guvernul spaniol pentru a împiedica desfăşurarea acestuia, a afirmat marţi pentru AFP un membru al guvernului regional din Catalonia, transmite AFP.

"Populaţia va ieşi în masă pentru a vota, paşnic (...). Nu am nici cea mai mică îndoială", a declarat Raul Romeva, responsabil pentru relaţiile externe al acestui guvern decis să ţină referendumul în pofida interdicţiei executivului şi justiţiei spaniole.

"Mai devreme sau mai târziu va trebui ca cineva să înţeleagă că referendumul nu poate fi oprit prin ameninţări şi nici cu forţa pe care o desfăşoară pe teritoriul nostru. Nu îl vor împiedica", a insistat Romeva.

Madridul a trimis importante întăriri de poliţie în această regiune din nord-estul ţării. Poliţia şi Garda Civilă au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot şi vreo 45.000 de convocări pentru reprezentanţii în birourile de vot. În plus, 59 de site-uri de promovare sau de informare privind referendumul au fost închise, anunță Agerpres.

Citește și: INVAZIE Militarii ruși au EXERSAT un ATAC asupra țărilor baltice

Marţi, Parchetul catalan a ordonat sigilarea până cel mai târziu sâmbătă a locurilor care urmau să fie folosite ca secţii de votare pentru referendumul de autodeterminare, a făcut cunoscut o sursă judiciară.

"De fiecare dată când au încercat să împiedice ceva, noi am găsit o soluţie", a mai spus Raul Romeva. "Vă putem garanta că există toate materialele necesare pentru a vota. Buletinele pot fi imprimate de câte ori vom vrea, avem listele cu alegători, urnele există, secţiile de votare vor exista", a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.