Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu anunță zgomot de cătușe: Vor urma și alte rețineri

puscarie catuse

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, afirmă că reţinerea fostului premier moldovean Vlad Filat va fi urmată şi de alte reţineri dacă într-adevăr a început anticorupţia la Chişinău, în caz contrar el considerând că ar fi proba unei simple răfuieli politico-oligarhice.

Citește și: Listele SECRETE care umblă în Congresul PSD / FOTO

"Să fi început dintr-o dată lupta cu marea corupţie la Chişinău? Datele pe care le avem ne obligă să fim rezervaţi în aprecieri. Aşteptăm viitoarele dezvoltări de la Chişinău. Foarte probabil noi arestări. Cazul Filat are valoare de hârtie de turnesol pentru anticorupţia din Republica Moldova. Dacă într-adevăr a început anticorupţia la Chişinău, atunci reţinerea lui Filat va fi urmată şi de alte reţineri. Dacă nu, ar fi proba unei simple răfuieli politico-oligarhice", a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, Predoiu.

Citește și: DOLIU în sportul românesc: Handbalista care a picat cu parașuta a murit

Potrivit liderului PNL, cetăţenii Republicii Moldova cer în Piaţa Marii Adunări Naţionale, de aproape 10 luni, o anchetă cu privire la miliardul de dolari dispărut din cele trei bănci de la Chişinău şi sunt multe "suspiciuni în legătură cu ce s-a întâmplat joi în Parlamentul de la Chişinău".

Citește și: Mutarea pe care o pregătește Guvernul Victor Ponta pentru Justiție: ”Cel mai amplu proiect”

"Procurorul general era aşteptat să-şi dea demisia şi în loc de demisie el a cerut ridicarea imunităţii fostului premier. Parlamentul de la Chişinău - celebru pentru lentoarea cu care lucrează - s-a mişcat cu o viteză suspectă, într-o oră şi jumătate se vota deja ridicarea imunităţii. Aceste suspiciuni sunt generate de politizarea instituţiilor statului de drept din Republica Moldova, a Procuraturii şi, în general, a Justiţiei. Sper că anchetarea de către Procuratură a fostului premier pentru corupţie nu este un episod care va duce la consolidarea controlului unui oligarh asupra unei întregi ţări, ci va reprezenta momentul de cotitură în lansarea unei veritabile campanii anticorupţie. Sondajele de la Chişinău indică o cotă de încredere foarte scăzută în instituţii şi în liderii politici", a completat Cătălin Predoiu.

Citește și: Fostul premier al Moldovei, Vlad Filat, a fost arestat pentru 30 de zile

El a ţinut să remarce că există suspiciuni că unii politicieni sunt şantajaţi şi manipulaţi prin intermediul unor dosare penale şi că, fără restabilirea încrederii poporului în clasa politică, Republica Moldova nu va putea progresa.

"(...) România este legată nu doar sentimental de Republica Moldova. Vrem la graniţa de est un vecin stabil, reformat, un stat modern şi prosper, mai ales într-o perioadă tulbure cum este cea prin care trece regiunea noastră. (...) Succesul Republicii Moldova în apropierea şi apoi aderarea la UE răspunde interesului strategic al României. Mai mult decât atât, România cheltuieşte resurse financiare importante pentru a sprijini Republica Moldova cu sute de milioane de euro, fie sub forma unor împrumuturi, fie ca ajutoare nerambursabile. Aceste sute de milioane de euro trebuie să contribuie la europenizarea ţării vecine, şi nu la consolidarea unui regim oligarhic", a subliniat Predoiu.

Citește și: Vezi dacă ai câștigat la loteria bonurilor fiscale: Tragerea a avut loc

În acest context, el vorbit despre întâlniri ale membrilor Guvernului de la Bucureşti cu persoane controversate de la Chişinău.

"Victor Ponta, cu ocazia ultimei vizite la Chişinău, după aterizare, a mers direct la Hotelul "Nobil", unde s-a întâlnit cu controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, care n-are nicio calitate oficială în structurile de putere de la Chişinău. Percepţia negativă a oligarhului în opinia publică moldovenească ar fi trebuit să-i facă mai rezervaţi pe demnitarii români aflaţi la Chişinău", a afirmat Predoiu.

În ceea ce priveşte viitorul Guvernului Valeriu Streleţ, prim-vicepreşedintele PNL doreşte ca PLDM să rămână în coaliţie şi să redevină principalul motor în promovarea reformelor europene din Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.