Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu, despre respingerea extrădării lui Săvulescu: Suntem extrem de dezamăgiţi, poate aude ministrul italian de Justiţie

Inquam Photos - George Călin
Inquam Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat marţi că există 109 dosare în care România a solicitat extrădarea unor persoane din străinătate, prezentând situaţia la zi în cazurile Gabriel Popoviciu, Alexander Adamescu, Dragoş Săvulescu, Mario Gino Iorgulescu, Alina Bica şi Cristian Rizea, anunță AGERPRES.

"De la ultima actualizare a dosarelor (21 septembrie 2020), la nivelul direcţiei s-a procesat un număr de 6.513 lucrări, din care 122 în materia extrădării. În prezent, sunt 109 dosare de extrădare activă pendinte (cereri în care România este stat solicitant)", a declarat Predoiu în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și: Marcel Ciolacu a explodat la adresa lui Ludovic Orban: ‘V-aţi bătut joc de oameni! Aţi scos bătrânii care muncesc din greu în frig şi ploaie cu deciziile voastre aberante’ .

În continuare, ministrul Justiţiei a prezentat situaţia unor cereri de extrădare din străinătate a unor oameni importanţi, condamnaţi sau cercetaţi penal de instanţele din România.

Omul de afaceri Dragoş Săvulescu, fost finanţator al clubului Dinamo, are o condamnare de 5 ani şi 6 luni închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanţa. Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare de către Curtea de Apel Bucureşti, fiind localizat în Italia.

Predoiu a spus că autorităţile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentinţa emisă de instanţa română şi au dispus executarea pedepsei în Italia. Totodată, instanţa italiană a dispus suspendarea executării pedepsei.

"Nu îmi ascund dezamăgirea faţă de un astfel de verdict. În general, sunt foarte rezervat să comentez dosare şi soluţii pronunţate în instanţă din motive pe care nu vreau să le dezvolt, dar Italia e ceva mai departe. Mă îndoiesc că o declaraţie de-a mea ar putea să fie interpretată ca o presiune asupra Justiţiei italiene, dar poate aude ministrul italian de Justiţie. Suntem extrem de dezamăgiţi de o astfel de dezlegare a cererii de extrădare adresată de Curtea de Apel Bucureşti", a spus Predoiu.

* În cazul omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul "Băneasa", o instanţă din Marea Britanie a dispus predarea acestuia la data de 12 iulie 2019. Popoviciu a formulat apel, care a fost declarat admisibil.

Predoiu a spus că a MJ a primit, marţi, o informare din partea procurorilor care reprezintă România în procedura executării mandatului european de arestare împotriva lui Popoviciu, iar cel mai probabil audierile în apel (timp de 5 zile în principiu) vor începe pe 15 martie 2021.

* În privinţa omului de afaceri Alexander Adamescu, Curtea de Apel Bucureşti a emis pe 6 iunie 2016 un mandat de arestare pe numele lui, acesta fiind localizat în Marea Britanie.

Citește și: Stelian Tănase îl desființează pe primarul Brașovului, Allen Coliban, după ce a mințit în CV: Este un impostor, pur și simplu – un mare mincinos.

Instanţa britanică a dispus predarea lui Alexander Adamescu, iar apelul formulat de omul de afaceri a fost respins. Ulterior, Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie şi nu poate fi predat până la soluţionarea acestei cereri.

"Este mai degrabă un demers de tergiversare, din perspectiva noastră, dar care nu pare să aibă şanse mari", a declarat ministrul Justiţiei.

* Mario Gino Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu (preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal), are un mandat european de arestare emis de Tribunalul Bucureşti şi a fost localizat în Italia. Procedura se desfăşoară pe cale directă, între instanţa română şi cea italiană. Nu există informaţii cu privire la stadiul procedurii.

* Fosta şefă a DIICOT Alina Bica are un mandat european de arestare, în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare.

Bica a fost localizată în Italia, procedura se desfăşoară pe cale directă, între instanţa română şi instanţa italiană, însă MJ nu are informaţii cu privire la stadiul procedurii.

* Avraham Morgenstein a fost condamnat la 8 ani închisoare şi a fost localizat pe teritoriul Argentinei. Iniţial, acesta a fost arestat în vederea extrădării, în prezent este în libertate pe cauţiune. Ministerul Justiţiei a formulat şi a transmis cererea de extrădare, iar ulterior, potrivit informării parvenite pe cale diplomatica în august 2019, s-a adus la cunoştinţă faptul că, printr-o sentinţă din 21.11.2018, a fost aprobată extrădarea, dar Avraham Morgenstein a declarat recurs la Curtea Supremă de Justiţie din Argentina.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.