Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu, replică pentru Victor Ponta: Nu e cum zice el

predoiu facebook

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu susţine că economia a încetinit şi că acest semnal trebuie discutat la consultările cu privire la Codul Fiscal.

Citește și: Victor Ponta și-a pus DEMISIA din funcția de premier pe masă acum o lună: Cine i-a rupt-o

"Contrar retoricii optimiste a premierului Ponta, economia a încetinit. E un semnal care trebuie considerat în discuţiile privind reexaminarea Codului Fiscal. Economia a dat primele semnale de slăbiciune în trimestrul II, în condiţiile în care Guvernul a luat măsuri de relaxare fiscală anul trecut, prin reducerea cotei CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, precum şi anul acesta, prin instituirea unei cote reduse de TVA la produsele alimentare de bază", afirmă Predoiu, într-un comunicat.

Citește și: Sondajul SURPRIZĂ: Urcare spectaculoasă în topul preferințelor politice

Potrivit lui Predoiu, creşterea PIB brută anuală în trimestrul II 2015 faţă de trimestrul II 2014 a fost de numai 3,2% (3,7% ajustată sezonier) comparativ cu 4,3% (3,8% ajustată sezonier), cât a fost în trimestrul I 2015 raportat la trimestrul I 2014.

Citește și: Filmare EXPLOZIVĂ cu Cristi Dănileț, judecător CSM / VIDEO

"În aceste condiţii, Guvernul a supraestimat creşterea PIB din 2015 ca fiind de 3,3%, actualul trend ducându-ne evident către o creştere mai mică de 3%. Încetinirea creşterii economice se vede şi din creşterea sub prognoze a anumitor ramuri, care au crescut în trimestrul II astfel: industria a crescut doar cu 1,5%, iar construcţiile doar cu 8,6% comparativ cu creşterile de start din trimestrul I care au fost mult mai mari, respectiv 3,3% pentru producţia industrială şi 13% pentru construcţii. Nu ştim încă, înainte de a vedea şi rezultatele trimestrului III, dacă putem vorbi de un trend, dar este în mod cert un semnal de alarmă pe care Guvernul îl ignoră, cel puţin în poziţiile publice, trâmbiţând în mod iresponsabil şi populist un eşec ca fiind un succes. De fapt rezultatele în scădere ale economiei credem că se resimt de fiecare cetăţean, care simte pe pielea lui cât de bine merge economia", explică liberalul.

El menţionează că "un prim motiv de îngrijorare faţă de încetinirea creşterii economice vine din lipsa investiţiilor publice, chiar şi în condiţiile în care supra acciza pe combustibil, instituită de Guvern, nu a fost direcţionată către investiţii în autostrăzi, aşa cum s-a clamat în mod populist la momentul instituirii ei".

"Alte două motive îngrijorare sunt performantele sub aşteptări ale industriei (2,4%, faţă de 4,4% prognozat), a construcţiilor şi a exporturilor. Dacă la acestea adăugăm şi agricultură, prognozată a contribui cu 2,9% din PIB, dar grav afectată de secetă din acest an, cu efecte distructive asupra producţiei vegetale, care va duce la o scădere a producţiei totale din agricultură (sector vegetal+animal) cu peste 20% în anul 2015, vedem că situaţia este îngrijorătoare. Nu vreau, desigur, să aruncăm vina pe guvern pentru secetă, ci doar să arătam tuturor că nu poţi umfla aşteptările economice fără să iei în calcul ajustările sezoniere, agricultura fiind prin definiţie sezonieră, deci dependentă de vreme. E adevărat că Guvernul ar fi putut finanţa un program de irigare a terenurilor agricole, dar probabil că a preferat să se bazeze pe bunul Dumnezeu", subliniază Predoiu.

Liberalul precizează că reducerile de fiscalitate ce se negociază între partidele parlamentare trebuie bazate pe estimări realiste, altfel economia va fi aruncată în haos.

El conchide că după ajustarea sezonieră, creşterea economică anunţată acum pentru trimestrul II 2015 comparativ cu trimestrul I 2015 este de doar 0,1%, deşi o economie emergentă că România are un potenţial mult mai mare şi că acest lucru rezultă şi din datele publicate joi de Eurostat, ţara noastră situându-se nu doar sub media europeană de 0,4%, ci şi sub Bulgaria (0,4%), Ungaria (0,5%), Lituania (0,6%), Letonia (1,2%), Estonia (0,8%), Cehia (0,9%), Slovacia (0,8%), Polonia (0,9%) şi Grecia (0,8%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.