Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu vrea testare antidrog la obținerea permisului auto / Video

alba24.ro
test-antidrog-drugtest-rutier

Cătălin Predoiu vrea tetare antidrog la obținerea permisului auto / Video

Ministrul de interne Cătălin Predoiu anunță că vrea, după accidentul din 2 Mai, să propună obligativitatea testării antidrog la obținerea permisului auto.

"Voi propune Guvernului să luăm mai multe măsuri. Este vorba despre instituirea obligativității testului antidrog. Decă vrei carnet, test antidrog.

Apoi, mărirea termenelor pentru restituirea permisului. Voi propune 3 ani.

De asemnea, voi propune instituirea confiscării autovehiculelor când se conduce sau când sunt găsite droguri", a spus Cătălin Predoiu.

I. Măsuri care vizează conducătorii auto

1. Instituirea obligativității testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea/reînnoirea permisului și extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reținut pentru consumul de alcool și droguri.

2. Instituirea unor noi situații în care efectuarea testării antidrog /alcool este obligatorie, suplimentar prevederilor actuale, atunci când:

a) în vehicul sunt identificate:

- substanțe care pot avea caracter psihoactiv;

- recipiente cu alcool desfăcute.

b) conducătorul auto figurează în baze de date că a încălcat normele privind consumul de alcool / droguri la volan, precum și când a comis infracțiuni la regimul substanțelor interzise.

3. Mărirea termenelor pentru restituirea permisului de conducere, atunci când acesta a fost anulat ca urmare a consumului de alcool și droguri.

Exemplu: în prezent, persoana condamnată pentru conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor are dreptul de a se prezenta la examen pentru obținerea permisului de conducere dacă:

a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;

b) a trecut un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei.

Vom propune mărirea termenelor pentru situația de la pct. a) la cel puțin 3, respectiv ce de la pct. b) la cel puțin 5 ani.

4. Instituirea măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv droguri.

5. Instituirea măsurii suspendării/anulării înmatriculării în cazul în care autovehiculul nu deține RCA, similar actualei soluții referitoare la ITP.

II. Măsuri care vizează polițiștii

1. Instituirea obligativității testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în M.A.I., precum și anual în timpul carierei.

2. Instituirea obligației de a se supune testării antidrog / alcool pe timpul serviciului, când sunt indicii comportamentale.

3. Instituirea obligației de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat (poligraf) în cazul în care polițistul nu trece testul de

integritate (DGA), cel de fidelitate (DGPI) sau în alte situații strict reglementate.

4. Suspendarea din funcție pe o perioadă determinată în cazul în care:

- polițistul nu se supune testării sau testarea indică un rezultat pozitiv;

- polițistul nu trece testul de integritate (DGA), cel de fidelitate (DGPI);

- polițistul este implicat în evenimente grave, strict reglementate și conform unei proceduri.

5. Măsuri referitoare la pregătirea antidrog a polițistului, prin:

- cursuri obligatorii, pe perioada școlarizării și în cadrul pregătirii continue, cu privire la utilizarea aparatelor drug test și etilotest / etilometru, identificarea semnelor de consum a drogurilor și a altor substanțe psihoactive și recunoașterea drogurilor și a altor substanțe psihoactive.

- elaborarea de către DIICOT și IGPR a unui ghid de constatare a infracțiunilor prev. de Legea nr. 143/2001 și Legea nr. 194/2011 care să fie pus la dispoziția polițiștilor rutieri, de ordine publică și jandarmi, polițiști de frontieră români.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.