Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Raiu, expert OSCE în libertate religioasă, despre noile restricții impuse credincioșilor: 'Cred că e o premieră, atât în România, cât și în alte țări'

Cătălin Raiu

Marcel Vela și Nelu Tătaru s-au pus la masa dialogului și au decis, vineri noapte, modul în care vor avea loc slujbele religioase în perioada următoare. Cei doi au emis un Ordin comun în care se precizează că slujbele vor avea loc în interiorul lăcașurilor de cult, nu ca până acum, în afara lor, în cazul localităților carantinate, însă cu respectarea normelor sanitare și a distanțării fizice. În același document pe care STIRIPESURSE.RO l-a prezentat în premieră se mai fac două precizări extrem de importante: ”slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice.” și ”pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.”.

Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE și președintele FoRB România. Asociație pentru Promovarea Libertății Religioase, a analizat, pentru STIRIPESURSE.RO, noile prevederi instituite de Guvernul României pentru credincioși. Raiu remarcă faptul că Ordinul a venit cu doar două zile înainte de alegeri și nu relaxează restricțiile, ci introduce unele noi, expertul taxând și modul de formulare. ”Cred că este o premieră, atât în România, cât și în alte țări cu pretenții democratice, când este reglementat cum trebuie să se comporte oamenii în intimitatea propriei locuințe private.”, punctează expertul OSCE pe libertate religioasă, adăugând și că ”este o comunicare publică abruptă, lipsită de empatie și neprofesionistă”.

”Contextul în care apar aceste noi, de fapt vechi, reglementări detaliate ,este unul pre-electoral, practic în ultima zi de campanie. Eu tot timpul am militat pentru depolitizarea libertății religioase și amenajarea unui cadru de dialog conform cu standardele internaționale în materie de libertate religioasă, cadru care putea fi lansat din timp, din martie-aprilie. Dialog instituționalizat nu înseamnă întâlniri informale, ci proceduri, listă clară de participanți, consemnarea poziției fiecăruia, conferințe de presă, etc. Publicarea, vineri seara, în ultimele ore ale campaniei a unei liste de reglementări/recomandări „prietenoase” îmi validează o ipoteză mai veche: că partidul de la guvernare a pierdut foarte multe voturi în urma stângăciilor pe care le-a avut în pandemie față de viața religioasă.

Este, din nou, vorba de un comunicat de presă sec și cu ton defensiv. Reglementările ar fi trebuit explicate într-o conferință de presă și completate cu răspunsurile la întrebările venite din partea jurnaliștilor. Nu înțeleg cum de Guvernul poate face eforturi de comunicare susținute atunci când e vorba de restricții pe educație, vaccinare, mobilitate etc, dar nu și în privința vieții religioase.

Ordinul conține aproximări juridice și ciudățenii. De exemplu reglementarea/recomandarea distanței fizice de minim 2 metri în cazul desfășurării slujbelor „la domiciliul credinciosului”. Cred că este o premieră, atât în România, cât și în alte țări cu pretenții democratice, când este reglementat cum trebuie să se comporte oamenii în intimitatea propriei locuințe private. În baza cărui atribut statul recomandă la ce distanță se roagă oamenii în cadrul propriei locuințe? Este posibilă administrarea Euharistiei în condițiile păstrării distanței de 2 metri? Se respectă în acest caz principiul aplicabilității generale? Adică, dacă statul reglementează că preotul trebuie să stea la 2 metri de credincios, înseamnă că statul a reglementat și, spre exemplu, distanța de la care un profesor poate medita un elev într-o locuință privată în timpul pandemiei?

Revin la standardele internaționale: libertatea religioasă este un drept fundamental care nu poate fi restricționat decât prin LEGE, nu prin ordin de ministru, comunicat de presă sau liste de recomandări. Textul conține multe imprecizii juridice care ar fi fost evitate dacă s-ar fi apelat la logica standardelor internaționale în materie de libertate religioasă: documentul susține în titlu că face recomandări, dar enunță reguli, se traduce în mod eronat termenul „colectiv” cu „public”, iar 3 rânduri mai jos spune că „slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice”.

Nici măcar site-ul Basilica nu arată clar dacă e vorba de recomandări sau restricții: „Comunicatul emis de SSC subliniază faptul că aceste Recomandări nu conțin nici o nouă restricție în ceea ce privește desfășurarea vieții religioase” )

Prin definiție, recomandarea nu poate fi o restricție. Iar restricțiile sunt obligatorii, deci nu pot lua forma unei recomandări.

Una peste alta, mie mi se pare că intențiile bune ale Guvernului, pe de o parte de a lupta cât mai eficient contra pandemiei, pe de altă parte de a restricționa cât mai puțin din drepturile și libertățile cetățenești, au fost și sunt, în continuare, sabotate în primul rând prin lipsa dialogului instituționalizat (care trebuia inițiat încă din martie, nu abia în noiembrie), prin necunoașterea standardelor internaționale care reglementează foarte precis viața religioasă în timpul unei pandemii și mai ales printr-o comunicare publică abruptă, lipsită de empatie și neprofesionistă.”, a spus, pentru STIRIPESURSE.RO, Cătălin Raiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.