Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catedrala din Huşi îşi va serba marţi hramul închinat Sfintei Chiriachi

episcopul Ignatie al Hușilor

Catedrala din Huşi îşi va serba marţi hramul închinat Sfintei Chiriachi, fecioara care a primit moarte martirică în timpul împăratului Diocleţian, notează Basilica.ro.

Liturghia din data de 7 iulie va fi oficiată de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului, împreună cu Episcopii Ignatie al Huşilor şi Andrei al Covasnei.

Slujba se va desfăşura în curtea Catedralei din Huşi, a cărei primă biserică a fost ctitorită de Sfântul Ştefan cel Mare.

Vecernia din ajunul sărbătorii va fi prezidată de Episcopul Ignatie, începând cu ora 17:00.

Catedrala din Huși

Primul locaş de cult a fost construită de Sfântul Ştefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curţii domneşti. A funcţionat de-a lungul timpului ca mănăstire şi catedrala episcopală, începând din anul 1598.

Biserica a fost reconstruit în secolele XVIII – XIX, iar astăzi se mai păstrează doar urmele temeliilor şi pisania din vremea sfântului domnitor.

Catedrala a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată şi jefuită în 1711 de tătari, fiind reconstruită în perioada 1753 – 1756 de episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica.

În interiorul catedralei se află spre închinare credincioşilor mâna stângă a Sfintei Chiriachi. Sfintele moaşte au fost aduse la Huşi de Episcopul Iacob Stamati, de la Muntele Athos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.