Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz uluitor scos la iveală de Curtea de Conturi: Uniunea Elenă din România a investit banii minorităților în titluri de plasament și a făcut profit

Mediafax
bani

În anul 2020 Curtea de Conturi a efectuat o misiune de audit de conformitate la nivelul organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, fiind constatate unele abateri de la legalitate și regularitate în perioada 2017-2019. Unul din cazurile inedite este cel al Uniunii Elenilor din România, organizație reprezentată parlamentar, care a investit în titluri de plasament pe piața financiară 3 milioane de lei primiți de la bugetul de stat, deși legea nu îi permite acest lucru. Organizația care îi reprezintă pe grecii din România a reușit să facă profit de aproape 500.000 de lei.

Citește și: SONDAJ - Surpriză la încrederea în politicieni: George Simion (AUR), peste premierul Cîţu. Topul încrederii în miniştri

Uniunea Elenă din România

Utilizarea de fonduri provenind din finanțarea acordată de la bugetul de stat, destinată sprijinirii organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, în sumă de 3.000 mii lei, pentru desfășurarea unor activități economice reprezentând investiții financiare în titluri de plasament pe piața financiară. Activitățile economice sunt incompatibile cu scopul și obiectivele prevăzute în actele de înființare ale entității verificate. Mai mult, investițiile în titluri de plasament la fonduri de investiții sunt operațiuni speculative care comportă anumite riscuri, în lipsa garanțiilor bancare sau de stat, acestea neputând fi asimilate unor depozite bancare.

În timpul misiunii de audit, entitatea auditată a făcut dovada răscumpărării titlurilor de plasament și virarea sumei de 3.486 mii lei, din care 3.000 mii lei, suma învestită, iar 486 mii lei, profitul obținut, în contul de depozit bancar deschis la BCR. Cu toate că au fost obținute venituri în sumă de 483 mii lei, prin utilizarea fondurilor primite de la bugetul de stat în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, s-ar fi putut genera pierderi”.

Uniunea Bulgară din Banat - • inexistenţa documentelor/actelor care să justifice utilizarea sprijinului financiar nerambursabil (acordat din bugetul de stat) în valoare de 266,5 mii lei, pe destinațiile stabilite;

Curtea de Conturi precizează în raport:

„Pe teritoriul României, minoritățile naționale se pot constitui ca asociații cu personalitate juridică de drept privat, fără scop patrimonial, iar din punct de vedere organizatoric și funcțional îi sunt aplicabile prevederile OG nr. 26 /2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările ulterioare. Asociațiile sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Atribuțiile, competențele și sarcinile personalului sunt stabilite prin Statut. Principalele surse de venit ale acestor persoane juridice în perioada verificată, respectiv perioada 2017- 2019, au fost din: bugetul de stat, bugetele locale, dar și fonduri proprii, respectiv din cotizații, donații, sponsorizări, venituri din spectacole și alte venituri și mijloace legale.

Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul de Relații Interetnice (DRI) execută operațiunile financiare privind sumele prevăzute în bugetul propriu, destinate sprijinirii organizațiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care funcţionează potrivit prevederilor OG nr. 26/2000”

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.