Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Gabriel Oprea ia amploare: Judecătorii 'sar la gâtul' senatorilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Gabriel Oprea la ICCJ

Senatorii au decis să nu permită DNA-ului începerea urmării penale în cazul fostului vicepremier, Gabriel Oprea. Aceştia au interzis prin vot acest lucru, iar cazul ia amploare. Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” sare la gâtul aleşilor şi îi pune la zid după votul acestora.

Citește și: BOMBĂ Copilul lui Alex Velea cu Antonia va purta numele soțului artistei

"Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a luat act de votul prin care Senatul României a respins solicitarea DNA de începere a urmăririi penale faţă de fostul viceprim-ministru, Gabriel Oprea, în privința decesului polițistului Bogdan Gigină, intervenit în exercițiul funcției.

Citește și: Vitamina D ar putea fi folosită în tratarea diabetului

Imunitatea este o instituţie constituţională de protecţie a mandatului de senator sau de deputat, pe când, în privinţa mandatului de membru al Guvernului, Constituţia nu a instituit imunitatea, ci o altă măsură de protecţie, şi anume condiţionarea dreptului de a cere urmărirea lui penală pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiei.

Autorităţile prevăzute la art. 109 alin. (2) din Constituţie nu au dreptul, fără ca prin aceasta să se încalce principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, să facă cercetări proprii sau să încredinţeze unor structuri extrajudiciare verificarea faptelor penale cu care sunt sesizate de Ministerul Public, în vederea emiterii avizului pentru începerea urmăririi penale. Asemenea cercetări au caracterul de acte de urmărire penală şi sunt cu totul străine statutului juridic constituţional, rolului şi funcţiilor autorităţilor publice menţionate, cu atât mai mult cu cât deciziile luate de camerele Parlamentului în situaţii similare, nu sunt niciodată motivate.

Citește și: ADEVĂRUL despre România: Jumătate dintre români suportă cu greu cheltuielile curente

Cererea de urmărire penală nu viza declaraţii politice şi nu avea nicio legătură directă cu activitatea politică a vicepremierului, motiv pentru care votul Senatului, într-o societate democratică, era de aşteptat a fi unul pozitiv. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România reaminteşte că exclusiv justiţia este aceea care se poate pronunţa asupra răspunderii penale, nicio imixtiune, într-o democraţie reală, nefiind dezirabilă.

Rapoartele Comisiei Europene au arătat constant că lupta anticorupţie depinde de voinţa politică, criticând punctual Parlamentul pentru blocarea urmăririi penale în cazuri-cheie în care sunt implicaţi foşti miniştri. Încă o dată, clasa politică din România, prin votul negativ dat în privinţa solicitării de încuviinţare a începerii urmăririi penale, a dat dovadă că semnalele Comisiei Europene, dar şi îngrijorările din ce în ce mai insistente ale reprezentanţilor statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la lupta anticorupţie, nu înseamnă mai nimic în raport cu protejarea individuală şi de grup a unora dintre cei care azi compun clasa politică privilegiată.", se anunţă într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: EPIDEMIE de rujeolă în România: 675 de cazuri în 23 de județe, mai mulți copii au MURIT

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.