Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Khashoggi provoacă unde de șoc - Ministrul olandez de finanţe, Wopke Hoekstra, şi-a anulat participarea la o reuniune de la Ryad

middleeasteye.net
Jamal Khashoggi

Ministrul olandez de finanţe, Wopke Hoekstra, şi-a anulat participarea la o reuniune pe tema investiţiilor ce va avea loc săptămâna viitoare la Ryad, iar o misiune comercială olandeză în Arabia Saudită, prevăzută în noiembrie, a fost suspendată, în contextul preocupărilor referitoare la dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează joi agenţia Reuters preluată de Agerpres.

''Cabinetul a decis că ministrul de finanţe nu va participa la reuniunea 'Future Investment Initiative' de la Ryad din 25 octombrie'', a afirmat ministrul olandez de externe, Stef Blok, într-o scrisoare către parlament.

''Autorităţile saudite nu au fost în măsură să clarifice această chestiune în mod serios. De asemenea, multe companii internaţionale, Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi ministrul francez de finanţe şi-au anulat participarea'', se mai spune în scrisoare.

Potrivit lui Stef Blok, o călătorie pe care ministrul olandez al comerţului preconiza s-o efectueze în decembrie este puţin probabil să aibă loc. Misiunea comercială olandeză, axată pe problema gestionării deşeurilor şi care era planificată pentru noiembrie, este pentru moment suspendată.

Khashoggi, colaborator al cotidianului The Washington Post, este dat dispărut de la intrarea sa în consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie. Ryadul este suspectat că l-a asasinat pe jurnalist în consulat, dar autorităţile saudite dezmint.

Potrivit AFP, după mai mult de două săptămâni de la dispariţia lui Khashoggi, care avea o atitudine critică la adresa puterii din Arabia Saudită, lista întreprinderilor care şi-au anulat participarea la o mare conferinţă economică organizată la Ryad s-a mărit, ceea ce riscă să pună în pericol relaţiile lor cu regatul.

Conferinţa, organizată de fondul suveran saudit, ar urma să aibă loc în perioada 23-25 octombrie şi să servească drept vitrină pentru reformele economice lansate de către Prinţul moştenitor saudit, Mohammed ben Salman, considerat drept ''omul forte'' al Arabiei Saudite.

Site-ul evenimentului nu mai permitea joi consultarea listei cu participanţi. Vinerea trecută, site-ul îi anunţa, printre capetele de afiş, pe secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi pe şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

Marţi, reprezentanţii dnei Lagarde au făcut cunoscut că şefa FMI şi-a amânat călătoria în Orientul Mijlociu, care includea o etapă la Ryad pentru conferinţă. Mnuchin urmează să anunţe joi dacă va mai participa sau nu la eveniment.

Din Franţa, ministrul economiei şi finanţelor Bruno Le Maire a anunţat că-şi anulează participarea la reuniunea de la Ryad. Întreprinderile Thales, EDF şi Eurazeo nu au făcut până în prezent nici un comentariu privind participarea lor. Alte mari nume din lumea afacerilor şi-au anulat în schimb participarea.

Mai multe grupuri de media (CNN, Bloomberg, The Economist, The New York Times etc.) au anulat de asemenea participarea şefilor lor sau a unor jurnalişti la mesele rotunde organizate la eveniment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.