Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Navalîi / Kremlinul reacționează dur la valul Occidental de solidaritate: 'Este absolut inadmisibil!'

Nexta
Alexei Navalnîi

Declarațiile politicienilor occidentali cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi sunt plictisitoare, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Reprezentantul Kremlinului a atras atenția asupra faptului că ancheta este în curs de desfășurare și se întreprind toate acțiunile necesare, dar până în prezent rezultatele anchetei nu au fost făcute publice. "În condițiile în care nu există informații, credem că este absolut inadmisibil să faci astfel de declarații sincer plictisitoare", a spus Peskov. „Acest lucru nu se cuvine oamenilor de stat de pe buzele cărora am auzit astfel de declarații. Și aceste declarații, desigur, nu pot provoca niciun prejudiciu șefului statului nostru, dar absolut nu îi colorează pe cei care fac astfel de declarații", a subliniat el, relatează TASS.

Peskov nu a vorbit despre reacția președintelui rus Vladimir Putin la moartea lui Navalnîi. "Nu am nimic de adăugat la ceea ce s-a spus pe această temă", a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Când a fost întrebat dacă au existat deja informații despre reacția șefului statului, el a răspuns negativ. "Nu, nu a fost", a spus Peskov.

Preşedintele Braziliei Lula da Silva spune că moartea lui Navalnîi trebuie anchetată înainte de a face acuzaţii

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat duminică că ar trebui să existe o anchetă amănunţită asupra morţii proeminentului critic al Kremlinului Alexei Navalnîi, înainte de a face orice acuzaţie, transmite Reuters, relatează News.ro.

Remarcile sale contrastează puternic cu criticile dure şi rapide ale liderilor occidentali la adresa Rusiei cu privire la moartea lui Navalnîi, vineri, într-o colonie penală arctică.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin şi ”bătuşii săi” sunt responsabili.

Vorbind la o conferinţă de presă după participarea la un summit al Uniunii Africane de la Addis Abeba, Etiopia, Lula a spus că abţinerea de la a lua o poziţie cu privire la moartea lui Navalnîi în acest moment este o chestiune ”de bun simţ”.

”Un cetăţean a murit în închisoare, nu ştiu dacă a fost bolnav sau a avut probleme. A face o acuzaţie înseamnă a banaliza. Sper că un medic legist va oferi o explicaţie pentru motivul pentru care a murit persoana, atâta tot”, a spus Lula.

Comentariile lui Lula reflectă modul în care naţiunile non-occidentale nu s-au alăturat Occidentului în eforturile sale de a-l izola profund pe Putin din cauza invaziei în Ucraina şi a altor probleme.

Lula a cerut în repetate rânduri pacea în Ucraina şi spune că Rusia nu ar fi trebuit să invadeze. Dar el spune că Statele Unite au prelungit inutil războiul.

În cadrul conferinţei de presă, Lula a pledat pentru ca Sudul Global să-şi afirme locul cuvenit în economie, politică şi cultură, subliniind importanţa blocului BRICS în acest scop.

Grupul, format din Brazilia, Rusia, China, India şi Africa de Sud, s-a extins oficial în ianuarie, odată cu includerea Egiptului, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite.

Moartea opozantului

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri, potrivit autorităţilor, într-o închisoare, în Arctica, un deces care are loc cu o lună înainte de alegeri prezidenţiale care urmează să cimenteze din nou puterea lui Vladimir Putin, relatează AFP, informează News.ro. Peste 400 persoane au fost reţinute la evenimentele din Rusia de vineri şi sâmbătă, organizate în memoria lui Alexei Navalnîi, cel mai redutabil oponent intern al preşedintelui rus Vladimir Putin,  potrivit grupului pentru drepturi OVD-Info.

Moartea sa, după trei ani de detenţie şi o otrăvire cu noviciok de care acuza Kremlinul şi FSB, privează o opoziţie deja sleită de principalul său reprezentant, în contextul în care Kremlinul orchestrează o represiune fără milă a tuturor criticilor săi, mai ales de la începutul asaltului în Ucraina, în urmă cu doi ani.

Autorităţile ruse nu au furnizat aproape niciun detaliu despre condiţiile decesului lui Navalnîi, limitându-se la un comunicat lapidar în care dau asigurări că au făcut totul pentru a-l reanima pe opozant, a căreui sănătate a fost fragilizată de o otrăvire cu noviciok şi încarcerare, după ce i s-a făcut rău.

”La 16 februarie 2024, în Centrul Penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A. A, s-a simţit rău după o plimbare şi şi-a pierdut aproape imediat cunoştinţa”, a anunţat înttr-un comunicat filiala Serviciului Penitenciar rus (FSIN) din regiunea arctică Iamal, dând asigurări că salvatori au încercat să-l salveze.

”Toate manevrele de reanimare necesare au fost efectuate, însă nu au dat un rezultat pozitiv. Medicii urgentişti au constatat moartea pacientului. cauzele morţii sunt pe cale să fie stabilite”, anunţă FSIN în comunicat.

Un spital vecin cu închisoarea, în orăşelul Labîtnangi, a anunţat că salvatori au fost trimişi la faţa locului la şapte minute după apelul taberei de deţiniuţi.

”Medici care au sosit la faţa locului au continuat manevrele de reanimare care au fost deja efectuate de medicii închisorii. Ele au continuat timp de peste 30 de minute. Cu toate acestea, pacientul a decedat”, declară spitalul agenţiilor ruse de presă.

Agenţia de presă de stat RIA Novovsti scrie vineri că Navalnîi a participat printr-o legătură video, joi, la două audieri la un tribunal din regiunea Vladimir şi că nu şi-a exprimat nicio plângere cu privire la starea sănătăţii.

”Ieri (joi), la noi au fost două audieri. El nu şi-a exprimat nicio plângere cu privire la starea de bine. S-a exprimat în mod activ”, declară RIA Novosti un tribunal din oraşul Kovrov.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”, într-o colonie penitenciară izolată, în Arctica, în condiţii foarte dificile.

Multiplele sale procese au fost amplu denunţate drept motivate politic şi un mod de a fi pedepsit din cauza opoziţiei sale faţă de Vladimir Putin.

Cu doar două zile înainte de moartea opozantului rus Alexei Navalnîi, mai mulți ofițeri FSB au sosit în închisoare și au deconectat unele dintre camerele de securitate și dispozitivele de ascultare ale închisorii, scrie publicația The Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.