Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză bombă: ofițerii FSB ar fi oprit camerele video de la închisoarea unde se afla Alexei Navalnîi (presă)

Captură video
Navalnii

Cu doar două zile înainte de moartea opozantului rus Alexei Navalnîi, mai mulți ofițeri FSB au sosit în închisoare și au deconectat unele dintre camerele de securitate și dispozitivele de ascultare ale închisorii, scrie publicația The Times.

Potrivit unui raport de pe site-ul web al grupului de campanie pentru drepturile omului gulagu.net, vizita a fost menționată într-un raport al unei filiale a Serviciului Federal Penitenciar.

Deși informațiile de pe site nu sunt întotdeauna dovedite a fi corecte, acesta a fost primul care l-a expus pe liderul Wagner, Eevgeny Prigozhin, pentru recrutare din închisorile rusești.

Se presupune că anchetatorii ruși i-ar fi spus mamei liderului opoziției în timp ce aceasta vizita colonia penală IK-3 Polar Wolf unde era deținut.

Lyudmila Navalnaya a fost văzută sâmbătă călătorind la colonia din nordul Rusiei, unde i s-a spus că fiul ei a murit după ce s-a întors vineri de la o plimbare la 14.17, ora locală.

Secretarul său de presă, Kira Yarmysh, a susținut într-un videoclip că Navalnaya a fost ucis.

Yarmysh a spus: „Întreaga lume știe că președintele Rusiei a dat personal acest ordin [pentru uciderea sa], așa cum știe că Alexei nu i-a fost niciodată frică de el, nu a tăcut niciodată și că nu a încetat niciodată să acționeze. Nu trebuie să renunțăm. Acesta este ceea ce Alexei ne-a îndemnat să facem”, a informat The Times.

 

 

 

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri, potrivit autorităţilor, într-o închisoare, în Arctica, un deces care are loc cu o lună înainte de alegeri prezidenţiale care urmează să cimenteze din nou puterea lui Vladimir Putin, relatează AFP, informează News.ro.

Moartea sa, după trei ani de detenţie şi o otrăvire cu noviciok de care acuza Kremlinul şi FSB, privează o opoziţie deja sleită de principalul său reprezentant, în contextul în care Kremlinul orchestrează o represiune fără milă a tuturor criticilor săi, mai ales de la începutul asaltului în Ucraina, în urmă cu doi ani.

Autorităţile ruse nu au furnizat aproape niciun detaliu despre condiţiile decesului lui Navalnîi, limitându-se la un comunicat lapidar în care dau asigurări că au făcut totul pentru a-l reanima pe opozant, a căreui sănătate a fost fragilizată de o otrăvire cu noviciok şi încarcerare, după ce i s-a făcut rău.

”La 16 februarie 2024, în Centrul Penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A. A, s-a simţit rău după o plimbare şi şi-a pierdut aproape imediat cunoştinţa”, a anunţat înttr-un comunicat filiala Serviciului Penitenciar rus (FSIN) din regiunea arctică Iamal, dând asigurări că salvatori au încercat să-l salveze.

”Toate manevrele de reanimare necesare au fost efectuate, însă nu au dat un rezultat pozitiv. Medicii urgentişti au constatat moartea pacientului. cauzele morţii sunt pe cale să fie stabilite”, anunţă FSIN în comunicat.

Un spital vecin cu închisoarea, în orăşelul Labîtnangi, a anunţat că salvatori au fost trimişi la faţa locului la şapte minute după apelul taberei de deţiniuţi.

”Medici care au sosit la faţa locului au continuat manevrele de reanimare care au fost deja efectuate de medicii închisorii. Ele au continuat timp de peste 30 de minute. Cu toate acestea, pacientul a decedat”, declară spitalul agenţiilor ruse de presă.

Agenţia de presă de stat RIA Novovsti scrie vineri că Navalnîi a participat printr-o legătură video, joi, la două audieri la un tribunal din regiunea Vladimir şi că nu şi-a exprimat nicio plângere cu privire la starea sănătăţii.

”Ieri (joi), la noi au fost două audieri. El nu şi-a exprimat nicio plângere cu privire la starea de bine. S-a exprimat în mod activ”, declară RIA Novosti un tribunal din oraşul Kovrov.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”, într-o colonie penitenciară izolată, în Arctica, în condiţii foarte dificile.

Accesul mamei şi avocaţilor lui Navalnîi la cadavrul acestuia, refuzat a treia zi

Rudelor liderului defunct al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi li se refuză accesul la cadavrul acestuia - de trei zile -, denunţă luni echipa acestuia, care precizează că mama acestuia ”nu este autorizată” să în morga în care s-ar putea afla cadavrul, relatează AFP, informează News.ro.

”Mama lui Aleksei (Navalnîi) şi avocaţii săi au sosit la morgă (luni) dimineaţa. Nu au fost autorizaţi să intre. Unul dintre avocaţi a fost literalmente împins afară. Când am întrebat personalul dacă corpul este acolo, nu au răspuns”, anunţă pe reţele de socializare o purtătoare de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş.

 

 

Mama sa, Liudmila Navalnaia, s-a dus sâmbătă, împreună cu un avocat, în această colonie penitenciară izolată.

Potrivit serviciilor penitenciare ruse (FSIN), Aleksei Navalnîi a murit vineri, după ce i s-a făcut brusc rău, ”în urma unei plimbări”.

Vladimir Putin nu a făcut nicio declaraţie despre moartea lui Aleksei Navalnîi, cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale ruse, în urma cărora acesta urmează să rămână la Kremlin încă şase ani.

Apropiații, neinformați

Susţinătorii opozantului Aleksei Navalnîi nu au fost informaţi despre moartea acestuia în închisoare, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş, care a precizat că unul dintre avocaţii lor se duce la faţa locului.

Unul dintre consilieriii opozantului, Leonid Soloviev, a anunţat că un apărător al lui Navalnîi l-a putut vedea miercuri, iar ”atunci totul era normal”.

Vladimir Putin, care se află vineri într-o vizită în Ural, a fost informat despre deces, potrivit unui purtător de cuvânt, Dmitri Peskov, însă nu a reacţionat.

”Preşedintele este informat”, a anunţat Dmitri Peskov, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass. El a adăugat că serviciile penitenciare se ocupă de ”verificări” şi ”clarificări” privind cauza decesului.

Televiziunea rusă a anunţat decesul într-un subiect scurt, imediat după ce Rossiya 24 a difuzat, cu întîrziere, o şedinţă de întrebări şi răspunsuri cu studenţi şi muncitori a lui Putin, în timpul unei vizite la o uzină.

În diverse audieri la procese la care participa prin legătură video, ultimele luni, Aleksei Navalnîi, înalt, blond, cu ochii albaştri şi o privire pătrunzătoare, a apărut tot mai slăbit şi îmbătrânit.

Otrăvit cu Nioviciok în 2020

El s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate, legate o greva foamei şi de o otrăvire a cărei victimă a fost în 2020, căreia i-a supravieţuit în mod miraculos.

În Occident, numeroţi oficiali au denunţat imediat vina puterii ruse în moartea sa.

”Rusia este responsabilă”, a subliniat secretarul de Stat american Antony Blinken.

”Mie îmi este evident că (Aleksei Navalnîi) a fost ucis, la fel ca alte mii care au fost torturaţi până la moarte din cauza unei singure persoane, Putin”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin.

Navalnîi ”tocmai a fost asasinat în mod brutal de către Kremlin”, a acuzat preşedintele Letoniei. Şeful diplomaţiei franceze consideră că el ”a plătit cu viaţa sa opoziţia faţă de un sistem de opresiune”.

Cancelarul Olaf Scholz a apreciat că el şi-a ”plătit curajul cu viaţa”, iar UE consideră ”regimul rus” drept ”singurul responsabil” de această tragedie.

Laureatul rus al Nobelului Păcii, Dmitri Muratov, redactorul-şef al ziarului de opoziţie Novaia Gazeta, a catalogat moartea lui Navalnîi drept un ”omor”.

Închisoarea nu i-a ştirbit determinarea lui Aleksei Navalnîi. În audierile diverselor sale procese şi în mesaje difuzate pe reţele de socializare prin intermediul echipei sale, el n-a încetat niciodată să-l atace pe Vladimir Putin.

În procesul cu privire la ”extremism”, el a denunţat ”cel mai stupid şi mai smintit război din secolul XXI”, referindu-se la Războiul din Ucraina.

În mesajele sale online, el ironiza hărţuirile la care era supus de către administraţia penitenciară.

„Speranța a murit”

La Moscova, tineri cu care AFP a stat de vorbă se declară tulburaţi după moartea sa.

Valeria, un ghid turistic în vârstă de 28 de ani, consideră că Aleksei Navalnîi era ”un simbol al speranţei unui viitor mai bun al Rusiei”. ”Am impresia că, odată cu moartea sa, această speranţă moare şi ea”.

Într-un mesaj difuzat la 1 februarie pe reţele de socializare, opozantul a îndemnat la manifestaţii în toată Rusia în timpul alegerilor prezidenţiale, prevăzute în perioada 15-17 martie, care urmează să-i permită lui Vladimir Putin să rămână la putere.

Opozanţii au fost încarceraţi sau împinşi la exil, în ultimii ani, iar represiunea a crescut după lansarea asaltului Moscovei în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Cel mai cunoscut dintre ei este Vladimir Kara-Murza, care ispăşeşte 25 de ani de închosoare şi care a fost otrăvirt în două rânduri. El suferă de probleme grave de sănătate în detenţie și a fost declarat dispărut de apropiați.

Alt opozant cu o anumită notorietate este Ilia Iaşin. El a fost condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare din cauză că a denunţat ”uciderea unor civili” în oraşul ucrainean Bucea, în apropiere de Kiev.

Alţi critici ai lui Putin au fost asasinaţi. Boris Nemţov a fost ucis prin împuşcare în apropiere de Kremlin, în februarie 2015, un asasinat al cărui comanditar nu a fost niciodată identificat.

În opoziţie se află şi alte personalităţi, care s-au exilat, de exemplu Mihail Hodorkovski, un fost magnat al petrolului, care a fost încarcerat timp de zece ani după ce i s-a opus lui Putin la începutul anilor 2000.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.