Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Peng Shuai ia amploare - Președintele CIO, bănuit de legături cu Zhang Gaoli

WTA
Peng Shuai

Cazul fostei jucătoare de tenis chineze Peng Shuai ajunge să capete dimensiuni nebănuite după ce a fost scoasă la iveală o fotografie în care apare președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, alături Zhang Gaoli, oficialul Partidului Comunist Chinez (PCC) acuzat de agresiune, notează mediafax.

Informații dezvăluite în presa internațională arătă că Zhang a fost liderul unui grup de lucru al Consiliului de Stat care supraveghea pregătirile pentru Beijing 2022.

Peng a susținut că Zhang, fost vicepremier și membru de rang înalt al PCC aflat la putere, a abuzat-o sexual în urmă cu 10 ani, după care a avut cu acesta o relație extraconjugală consensuală ocazională.

Acuzațiile au fost făcute într-o postare pe platforma de socializare Weibo, pe 2 noiembrie, dar au fost retrase în 20 de minute.

Au fost exprimate îngrijorări serioase cu privire la situația lui Peng, ea nefiind văzută în public timp de câteva săptămâni după aceea. Apoi a apărut o altă informație conform căreie tripla campioană olimpică a avut duminică o convorbire video de 30 de minute cu Thomas Bach, președintele CIO susținând că Peng a insistat că este „în siguranță și bine".

La convorbirea cu Bach au participat și președintele Comisiei pentru sportivi a CIO, Emma Terho, și Li Lingwei, fostă jucătoare de badminton, membră a CIO și politician chinez.

Terho a declarat că a fost „ușurată" să o vadă pe Peng, adăugând că aceasta părea "relaxată" și s-a oferit să păstreze legătura.

Alte fotografii și videoclipuri cu fosta campioană de dublu de la Wimbledon au fost publicate de organizațiile media de stat chineze în ultimele zile, dar acest lucru nu a potolit îngrijorarea, iar Asociația feminină de tenis (WTA) se numără printre organizațiile de profil care s-a arătat insificient convinsă de dovezile furnizat că Peng ar fi în siguranță.

În ceea ce îl privește pe Zhang, legăturile sale cu Jocurile Olimpice au fost evidențiate de activistul Jack Hazelwood, pe Twitter, acesta furnizând o imagine a principalului oficial al PCC alături de președintele CIO.

Zhang a fost, de asemenea, liderul unui grup de lucru al Consiliului de Stat care a supravegheat pregătirile pentru Beijing 2022, conform agenției chineze de știri de stat Xinhua.

Răspunsul CIO la preocupările legate de Peng a fost puternic criticat de mai multe părți, în special faptul că în declarația sa privind convorbirea cu Bach nu a făcut nicio mențiune despre acuzațiile de agresiune sexuală.

CIO „a dat dovadă de un dispreț total față de acuzațiile de violență sexuală și abuzuri împotriva sportivilor", se arată într-o declarație a Global Athlete, în urma apelului.

Global Athlete a declarat că CIO ar trebui să suspende Comitetul Olimpic Chinez până când lui Peng i se va oferi „o ieșire în siguranță din China" și până când se va efectua o anchetă completă și transparentă privind acuzațiile de agresiune sexuală.

WTA a declarat că videoclipurile cu Peng și apelul CIO „nu atenuează și nici nu abordează îngrijorarea WTA în legătură cu ea", în special „capacitatea lui Peng de a comunica fără cenzură sau constrângere".

De asemenea, situația lui Peng a contribuit la apelurile pentru boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de iarnă de anul viitor, mai multe țări - inclusiv Statele Unite și Regatul Unit - luând în considerare posibilitatea de a nu trimite oficiali guvernamentali la Beijing, din cauza situației din China în ceea ce privește drepturile omului.

Vorbind pentru Reuters, Alkan Akad, cercetător în China pentru Amnesty International, a afirmat că CIO intră în „ape periculoase".

"În trecut, am văzut diverse cazuri similare în care oamenii nu au avut altă opțiune decât să spună ceea ce li s-a impus", a declarat Akad.

Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, ar fi afirmat că Amnesty are opinii „anti-China".

„Aceasta nu este o chestiune diplomatică", a declarat Zhao, citat de insidethegames.biz

„Cred că toată lumea a văzut că ea a participat recent la unele activități publice și a avut, de asemenea, o convorbire video cu președintele CIO, Bach.

Sper că anumite persoane vor înceta să mai facă agitație răuvoitoare, ca să nu mai vorbim de politizare".

Săptămâna trecută, directorul executiv și președintele WTA, Steve Simon, a amenințat că se va retrage de la toate evenimentele din 2022 care urmau să fie găzduite în China, în cazul în care nu vor fi furnizate dovezi independente și de netăgăduit cu privire la locul în care se află și la bunăstarea lui Peng.

Între timp, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat că președintele SUA, Joe Biden, este „profund îngrijorat" de această situație și dorește ca China să „furnizeze dovezi independente și verificabile" că Peng este în siguranță.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat, citat de The Athletic, că China are „o abordare de toleranță zero față de critici și un istoric de reducere la tăcere sau de încercare de reducere la tăcere a celor care încearcă să vorbească".

„Împărtășim îngrijorarea care a fost exprimată în întreaga lume, deoarece ne dorim cu toții ca ea, desigur, să fie în siguranță", a declarat Price.

Ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, a declarat pentru Reuters că țara sa a fost „parțial liniștită" de videoclipul cu Peng, dar a rămas „îngrijorată" și își dorește să se facă lumină supra acuzațiilor de agresiune sexuală.

Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022 urmează să înceapă pe 4 februarie, iar ceremonia de închidere va avea loc pe 20 februarie.

Olympics boss poses with man Peng Shuai accused of sexual assault as pic  emerges after his chat with missing tennis ace

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.