Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul soldatului de elită Edward Gallagher, Grațiat de Donald Trump, considerat închis de şeful Statului Major al armatei SUA

Agerpres
Donald Trump

Şeful de stat-major al armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat luni că, în ceea ce îl priveşte, cazul subofiţerului Edward Gallagher, din unitatea de elită ''Navy Seals'', condamnat pentru conduită incorectă pe câmpul de luptă în Irak, este acum închis, relatează Reuters potrivit Agerpres.

''Secretarul apărării, preşedintele Statelor Unite fac parte din proces şi au luat o decizie, din câte ştiu, cazul este închis acum şi este timpul să mergem mai departe şi să ne ocupăm de securitatea naţională a Statelor Unite'', a subliniat Milley.

Declaraţia intervine la o zi după ce secretarul Apărării, Mark Esper, l-a constrâns să demisioneze pe comandantul Marinei SUA, Richard Spencer, din cauza controverselor privind soarta soldatului de elită acuzat de crime şi graţiat de preşedintele Donald Trump.

Spencer şi-a confirmat plecarea într-o scrisoare deschisă în care l-a criticat pe Donald Trump, comandantul-şef al forţelor armate ale SUA. ''Nu mai împărtăşesc aceeaşi înţelegere cu Comandantul-Şef care m-a numit, în ceea ce priveşte principiile fundamentale ale ordinii şi disciplinei'', a scris acesta.

Trump, care s-a opus public ca lui Gallagher să i se retragă Tridentul, insignă de prestigiu purtată de soldaţii din grupuri de comando ale marinei SUA, şi a intervenit în acest caz pentru a-i reda gradul deţinut anterior, a salutat decizia.

Spencer a sugerat săptămâna trecută o posibilă contradicţie cu Trump declarând că Gallagher ar trebui să fie cercetat de către o comisie.

Subofiţerul american a fost achitat de un juriu militar în iulie pentru uciderea unui luptător al Statului Islamic capturat şi rănit în Irak prin înjunghiere în gât, fiind condamnat pentru o infracţiune mai mică, şi anume că s-a fotografiat ilegal alături de cadavrul acestuia, ceea ce a dus şi la retrogradarea soldatului.

Casa Albă a anunţat în noiembrie că Trump l-a restabilit în drepturi pe Gallagher şi a graţiat doi ofiţeri ai armatei acuzaţi de crime de război în Afganistan. Critici au apreciat că astfel de acţiuni ar putea submina justiţia militară şi ar putea transmite un mesaj că atrocităţile pe câmpul de luptă vor fi tolerate.

''Acest caz ridică în mod evident o varietate de întrebări, dar în principal cred că armata Statelor Unite rămâne şi va rămâne întotdeauna o forţă foarte disciplinată'', a conchis Milley

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.