Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul violului din Vaslui. Ce spun parlamentarii din judet despre cauze si solutii

viol

Cazul violului din Vaslui a socat opinia publica si a pus pe tapet o reala problema cu care se confrunta societatea romaneasca. Intrebarea pe buzele tuturor este 'cum e posibili asa ceva?', 'este legea suficient de dura in cazul violatorilor?' 'ce se poate face de aici incolo?'.

Cu aceste intrebari in gand stiripesurse.ro i-a contactat pe parlamentarii din Vaslui pentru a ii intreba care cred ca sunt solutiile pentru ca numarul de violuri sa scada, nu doar in judet, ci in toata tara si ca violatorii sa nu mai fie lasati in libertate.

Reactiile parlamentarilor au fost diferite, de la planuri concrete si demersuri initiate deja, pana la raspunsuri vagi, lipsite de contur.

Lipsa educatiei, excesul de libertati si libertatea de exprimare - cauze ale violului din Vaslui

Poate parea socant pentru unii sau poate fi in asentimentul altora - oricum ar fi deputatul Victor Cristea considera ca "excesul de libertati", educatia de proasta calitate, libertatea de exprimare si libertatea de actiune sunt factori care au dus la cazul violului din Vaslui.

"Acest caz este regretail, atat de partea faptuitorilor acestui act cred ca nedorit, cat si de partea fetei. Astea sunt efectele educatiei din scoli, sunt efectele libertatii de exprimare, libertatii de actiune, sunt niste efecte care se vad acum. Astea sunt masurile care s-au luat si aici a ajuns societatea astazi. Toate au contribuit la o astfel de situatie. E bine ca se trage un semnal de alarma, e cam tarziu.

Si excesul de libertati are efecte daunatoare. Nu ma refer la libertati inumane. Vorbim in litera Bibliei, in litera legii, in litera umanitatii. Adica respectate toate. Dar excesul acesta de teribilism, de eroism ... Ce eroi erau ei cand ieseau de la bacalaureat si nu au scris un rand. Asta e mandria poporului? Cu asta ne mandrim noi?

Superficialitatea din invatamant isi vede roadele, ca si superficialitatea din alte activitati, se regasesc in aceste acte antisociale, antiumane, imorale", a declarat pentru stiripesurse deputatul Victor Cristea.

Remediile propuse de acesta: o lege foarte clara, legea invatamantului pre-universitar, legea invatamantul universitar, regulament de functionare a invatamantului.

Deputatul Ioan Stativa are o pozitie similara, si el blamand sistemul de educatie. Spre deosebire insa de ceilalati parlamentari cu care am vorbit, Stativa a insistat sa ne aminteasca faptul ca cei 7 violaori din Vaslui au fost arestati initial. El catalogheaza cazul ca fiind 'nefericit', insa nu a vrut sa comenteze deciziile justitiei.

"Eu de 20 de ani tot incerc sa explic ca sistemul de educatie este cel mai important si cea mai buna investitie pe care orice Guvern ar trebui sa o faca. De aici incep toate neajunsurile din societate cat si compartamentul trivial al unora dintre noi.

Este un caz nefericit. Numai ei stiu ce s-a intamplat acolo. Nu vreau sa comentez nici ce a facut justitia. Din cate stiu eu in prima instanta au fost arestati toti, ori lucrul asta mi se pare ca nu il mai vede nimeni, iar dupa aia fiecare a facut dupa cum i-au dictat probele. Nimeni nu vede ca in prima instanta justitia i-a arestat pe toti cei 7 inculpati. Ca s-a intamplat dupa aia ce s-a intamplat, e altceva.

O solutie ar fi sa ne civilizam cu totii, de la presedintele tarii pana la ultimul nou nascut si trebuie sa investim in educatie. Lipsa educatiei duce atat la manipulare, atat la ceea ce inseamna o societate degradanta, pentru ca nu mai avem scara ierarhica a valorilor din mosi stramosi. Acum e mult mai important sa ai o masina straina decat sa ai o facultate in plus", a spus Ioan Stativa.

Senatoarea Doina Silistru a spus ca alegatorii din colegiu nu i se plang in legatura cu cazuri de agresiune sexuala, insa stie ca judetul se confrunta cu aceasta problema si sustine inasprirea pedepselor pentru violatori. Totodata ea crede ca justitia a gresit in cazul celor 7 violatorilor din Valeni.

"La cabinetul parlamentar nu mi-a venit nimeni niciodata cu astfel de probleme. Stiu de alte cazuri din presa, pentru ca sunt multe persoane carora chiar daca li se intampla nu spun acest lucru.

Din punctul meu de vedere ca om care fac parte din legislativ, intotdeauna am contribuit la inasprirea legilor in ceea ce priveste violul. Chiar si ultima lege care a fost, cu castrarea chimica, in special pentru pedofili, eu am votat-o. Nu stiu daca va avea succes, daca va fi implementata, pentru ca sunt anumite incalcari ale drepturilor omului, dar eu stiu ca si in multe tari din UE se aplica astfel de legi. Din cate stiu eu in Marea Britanie cel in cauza poate alege intre a face foarte multi ani de inchisoare sau sa se supuna unui astfel de tratament de castrare chimica.

Eu as merge pana la peste 20 de ani de inchisoare. Chiar as merge si pe aceasta varianta. Pentru ca sunt persoane care te gandesti ca au facut o greseala in tinerete, atunci dupa ce isi ispaseste pedeapsa sa isi revina si sa vrea sa isi intemeieze o familie. Dar sunt si persoane care avand ceva in sange, (n-as putea sa explic, poate medicii), nu reusesc sa se stapaneasca, si atunci sa se aleaga apelarea la castrarea chimica.

Sunt de acord cu inasprirea acestor pedepse pentru ca nu se poate sa ramana in libertate persoane de genul asta, mai mult persoane care sa sfideze pe oricine ca si cum ar fi facut o fapta buna prin ceea ce a facut. In cazul celor de la Valeni cred ca justitia a gresit. Cred ca aici, chiar daca nu avem voie sa criticam, cred ca a fost o greseala imensa din partea celor care s-au ocupat de caz ca le-au dat drumul si n-au mai facut recurs procurorii", a declarat Doina Silistru.

Senatorul Nelu Tataru, chirurg de profesie, doreste sa aduca niste imbunatatiri legislative, insa nu stie care ar putea fi acestea, concret. El deplange lentoarea procesului juridic

"Despre cazuri similare nu mi s-au plans alegatorii, eu ma intalnesc cu ele, nu foarte des, dar ma intalnesc cu ele si in meseria de medic.

Acest caz mi se pare reprobabil, iar lentoarea justitiei pentru mine nu are explicatii. Sunt si secretar al Comisiei pentru drepturile omului din Senatul Romaniei, dar nu gasesc aceasta lentoare, aceasta reasezare a procesului ... Nu sunt cel care sa se bage in justitie, dar mergand si urmarind ca un om de pe margine, consider ca este o lentoare si aceasta lentoare face ca tot ce se afla in jur, populatia sa aiba niste pareri proprii dincolo de ce ar trebui sa spuna justitia.

Noi la Comisia pentru drepturile omului avem multe proiecte, modificari de legi care asteapta sa fie dezbatute, iar eu si vis-a-vis de acest caz care chiar mi-a dat de gandit, vreau sa aduc niste modificari legislative privind aceasta infractiune care este violul.

Sunt chirurg, nu sunt jurist, trebuie intai sa ma consult si apoi va voi putea spune mai multe", a declarat Nelu Tataru.

Deputatul Tudor Ciuhodaru este singurul care nu doar ca are un plan de actiune concret pentru viitor, dar a si demarat cateva actiuni in ajutorul elevei violate din Vaslui.

"Deja am facut lucruri pentru domnisoara de acolo. Am vorbit cu cei de la institutul de psihiatrie Socola si i-au asigurat asistenta psihiatrica permanenta. Are deja o casa de avocatura din Iasi care si-a oferit serviciile gratuit. Poate daca avea asistenta mai buna, poate nu se ajungea la o situatie de genul acesta.

Sunt medic de urgenta, am primit in serviciul de urgenta zeci de astfel de cazuri si chair sunt depuse in Parlament de acum vreo doi ani de zile niste proiecte legislative care daca ar fi fost adoptate pana acum, nu s-ar fi ajuns la asa ceva:

- violul sa fie tratat ca si crima, cu o pedeapsa de la 25 de ani in sus, stai in arest preventiv, nu pleci liber pe strada. O pedeapsa mare descurajeaza un astfel de act pe care nici nu pot sa il calific, in al doilea rand tine de protectia victimei, ca nu iese din puscarie un violator.

- am proiect de lege deja depus ca violul sa fie scos din legea medierii.

- ne gandim la o solutie legislativa in asa fel incat sa fie autosesizarea organelor judiciare, exact ca in cazul accidentelor rutiere cu victime.

- o alta problema e ca pentru pedofilie si pornografie infantila pedepsele s-au redus la jumate, nu se mai condamna daca diferenta dintre cei doi e mai mica de trei ani si nu mai este considerata circumstanta agravanta faptul ca dupa un astfel de gest victima se sinucide sau moare. Oamenii imi sesizeaza astfel de situatii. Vrem sa se reintroduca articolul din vechiul Cod penal, adica dublarea pedepselor.

Dai cu tunul si nu gasesti un ONG care sa se ocupe de femeile abuzate. Am vorbit cu cei de la institutul Socola sa facem un Centru de Asistenta al Victimelor Abuzurilor (CAVA), cu o linie de telefon verde, in care sa existe asistenta psihologica, medicala, juridica, economica, ca astfel de situatii sa nu se mai repete si sa dai o sansa acestor femei.

Am propus si prefectului de Vaslui sa faca sub autoritatea prefectului un fel de SMURD pentru persoane agresate, abuzate sexual, in care sa fie un soi de parteneriat intre inspectoratul scolar, politie, cei de la justitie, sub autoritatea prefectului in asa fel incat sa fie un sistem de raspuns rapid. Iar centrul CAVA sa fie la Iasi si sa coordoneze tot sitemul din regiune pentru ca in Moldova stiti ca sunt multe probleme de acest gen", a explicat Tudor Ciuhodaru pentru stiripesurse.ro.

Ceilalti deputati si senatori de Vaslui nu au putut fi contactati, avand telefoanele inchise sau neraspunzand apelurilor noastre. Ana Birchall de exemplu, desi ne-a raspuns la telefon, nici nu ne-a lasat sa ii adresam intrebarea cerand sa fie lasata linistita in perioada vacantei, aratandu-si disponibilitatea de a vorbi cu presa dupa 1 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.