DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cazurile cu privire la pădurari agresați trenează - Vă dați seama ce drame trăiesc acești oameni și familiile lor

dcnews.ro
padurari

Tăierile ilegale de lemne din țara noastră au devenit un adevărat fenomen, atât de grav încât ne-a atras atenția chiar și Uniunea Europeană. Din păcate, se taie ilegal și din arii protejate, cum este situl Natura 2000. Grav este că, în multe situații, când intervin pădurarii pentru a-i opri pe hoții de lemne, aceștia devin agresivi și, vedem cel mai recent exemplu, cel din Maramureș. Am aflat zilele acestea că hoțul de lemne care a ucis un tânăr pădurar a fost prins după un an de anchetă și audieri notează stirile tvr.

În ultimii 5 ani, 191 de angajați ai Romsilva au fost agresați în timp ce-și făceau datoria.

Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva", a vorbit la TVR despre situația furturilor de lemne din pădurile României.

El spune că situația este alarmantă și că în ultimii ani au fost omorâți șase pădurari în județele Iași, Bistrița, Gorj, Dolj, Brașov.

Situația este la fel cu cea de anii trecuți. Federația Silva a tras atenția că silvicultorii fac paza pădurilor fără a fi dotați cu uniformă de serviciu, cu echipamente de protecție, fără un minim de dotare și de apărare, fără pregătire specifică în acest sens și de multe ori fără armament de serviciu sau cu armament total ineficient, fără mijloace de transport și de comunicații, fiind adesea doar sub protecția divină, a subliniat Silviu Geană.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva" a tras atenția și asupra salariilor mici pe care le au pădurarii, în ciuda riscurilor pe care trebuie să și le asume.

Trebuie să știți că toate aceste se întâmplă pentru salarii aflate la limita subzistenței, pentru că un pădurar câștigă astăzi în România 2400- 2600 de lei, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva".

Silviu Geană a mai spus că există o lege care prevede asigurări plătite silvicultorilor, însă aceasta nu se aplică.

Avem o lege, s-a modificat statutul personalului silvic, dar se pare că mai este foarte mult până când acestă lege se va aplica în concret pentru ca personalul silvic să poată beneficia de ea. Pe scurt, avem o lege dar nu se aplică în momentul de față.

Preşedintele Federaţiei „Silva" a salutat faptul că Parchetul General a găsit făptașul in cazul Liviu Pop, însă a mai semnalat alte două cazuri de lucrători silvici agresați, in dosarele cărora ancheta trenează. Este vorba despre un maistru de vânătoare de la Borca, județul Neamț și un pădurar de la Vaslui. Aceștia au fost agresați în timp ce iși făceau datoria, iar făptașii sunt încă în libertate și îi amenință în continuare, potrivit lui Silviu Geană.

”Va dați seama ce drame trăiesc acești oameni și familiile lor, in condițiile în care ei și-au făcut doar datoria, apărând pădurea, iar hoții le râd efectiv in nas, le amenință copiii, le amenință soțiile, familiile”, a spus preşedintele Federaţiei „Silva".

Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri si biodiversitate Greenpeace România, a atras și el atenția, în emisiunea Ca' n viață asupra agresiunilor la adresa comunităților, a oamenilor care devin avertizori de integritate, pun mâna pe telefon și sună la poliție, pentru că observă niste nereguli. Acești activiști de mediu de multe ori suportă consecințe negative, spune Ciprian Gălușcă.

Un raport al organizaţiei neguvernamentale britanice Global Witness relevă că cel puţin 212 apărători ai mediului au fost ucişi în anul 2019, un nou record negativ. Documentul menţionează şi omorârea a doi pădurari în România, singurele crime de acest fel din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.