Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A căzut sistemul GPS în Polonia: suspectată de operațiune e Rusia

Electronic Design
GPS

A căzut sistemul GPS în Polonia: suspectată de operațiune e Rusia

Perturbațiile sistemului de poziționare globală (GPS) detectate marți în Polonia, țară NATO, au stârnit speculații cu privire la implicarea Rusiei, în urma unui incident similar în regiune în această lună.

Portalul de știri polonez Radio Zet a relatat că „în nordul și centrul Poloniei, semnalul GPS a fost din nou blocat”, cu Varșovia, Łódź, Tricity și Olsztyn, fiind printre orașele afectate; de asemenea, agenția suedeză de informații militare MUST ar investiga cauza, relatează publicația Newsweek.

Alte instituții de presă poloneze au relatat tulburări și o hartă a interferențelor disponibilă pe site-ul web gpsjam.org a arătat amploarea problemelor GPS în mare parte a Poloniei, cu un nivel ridicat de interferență asupra zonei Kaliningrad, enclava rusă care se învecinează cu țara. „Rușii au testat EW în Kaliningrad, așa că aproape jumătate din Polonia și coridorul Suwalki au rămas fără GPS”, a spus Jürgen Nauditt, care postează pe X, despre războiul din Ucraina, referindu-se la zona sensibilă strategic dintre Belarus și Kaliningrad, de-a lungul frontierei polono-lituaniene.

Alt caz recent

La începutul lunii ianuarie, blocarea GPS a fost detectată în părțile de est și sud-est ale celui mai nou membru al NATO, Finlanda, despre care Jukka Savolainen de la Centrul de Competență Hibrid al țării a spus că ar fi fost „cauzate intenționat sau produse secundare” ale activităților Rusiei. Deși nu există nicio dovadă a implicării Moscovei, incidentul a urmat tensiunilor tot mai mari dintre Finlanda și Rusia din cauza aderării primei la alianță și a legăturilor mai strânse ale Helsinkiului cu armata americană. Fondatorul Gpsjam.org, John Wiseman, a remarcat importanța anunțului de către Ministerul rus al Apărării privind un exercițiu de război electronic (EW) cu flota baltică cu sediul la Kaliningrad în decembrie, cu câteva zile înainte ca bruiajul în regiune să crească. Wiseman a declarat anterior pentru Newsweek că întreruperile anterioare au fost „plauzibil la îndemâna bruitorilor ruși, fie în Kaliningrad, fie pe nave din Marea Baltică”.

Vezi și: Ipoteză bombă: Vladimir Putin pregătește terenul pentru un posibil atac asupra țărilor baltice (ISR)

Contul X pro-ucrainean MAKS 23 a distribuit și o imagine a hărții gpsjam.org, spunând că sistemul de război electronic al Rusiei din Kaliningrad și că „jumătate din Polonia și coridorul Suwalki au rămas fără GPS”, l-a determinat pe expertul în securitate Giorgi Koberidze să scrie: „Rusia testează Occidentul”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.