Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCIB: Specialişti din Ministerul Mediului şi oameni de afaceri au discutat despre implementarea sistemului de garanţie-returnare

Facebook
sistemul de garanție-returnare

Specialişti din Ministerul Mediului şi de la Garda de Mediu au discutat cu oameni de afaceri, în cadrul unei întâlniri, despre implementarea sistemului de garanţie-returnare, dar şi detalii privind modificările aduse legislaţiei privind gestionarea deşeurilor, cu impact asupra comunităţii de afaceri, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat marţi un nou eveniment din seria Business Breakfast la Palatul CCIB, cu tema "Regimul deşeurilor şi Sistemul de garanţie-returnare (SGR)".

Invitaţii speciali ai ediţiei, moderate de Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei bucureştene, au fost: Robert Kalman Raduly, consilier al ministrului Mediului, Cosmin Teodoru, director, Direcţia pentru Gestionarea Deşeurilor, din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, alături de Valentin Neagoe, director, Direcţia Controlul Poluării, şi Cecilia Martin, comisar, din partea Gărzii de Mediu.

Conform sursei citate, managerii şi antreprenorii prezenţi au avut posibilitatea de a obţine informaţii utile privind obligaţiile pe care le au producătorii şi importatorii, ca urmare a implementării sistemului de garanţie-returnare, dar şi detalii privind modificările aduse legislaţiei privind gestionarea deşeurilor, cu impact asupra comunităţii de afaceri.

"Timp de o oră şi jumătate, au fost abordate aspecte teoretice şi practice privind: categoriile de agenţi economici care sunt obligaţi să deschidă puncte de colectare a ambalajelor folosite, regimul fiscal al garanţiei pentru ambalaje, evidenţierea corectă în contabilitate a sumelor aferente garanţiilor încasate/rambursate, obligativitatea lichidării stocurilor de produse nemarcate SGR până la data de 31 decembrie 2024, cheltuielile aferente adaptării infrastructurii (soft, personal etc.) şi modalităţile de recuperare a acestora", se menţionează în comunicat.

Totodată, s-a discutat despre necesitatea corelării legislaţiei privind gestionarea deşeurilor cu cea privind sistemul de garanţie-returnare şi a actualizării de către administraţia publică a anumitor platforme, precum e-factura. De asemenea, au fost aduse clarificări privind posibilitatea înfiinţării de centre de colectare de către unităţile administrativ-teritoriale, dar şi cu privire la impactul pe care noile reglementări privind SGR îl au asupra firmelor din domeniul salubrităţii şi a celor care operează staţii de sortare a deşeurilor.

Cu acest prilej, reprezentanţii Gărzii de Mediu au subliniat caracterul preventiv al controalelor efectuate la agenţii economici, controale axate pe informare şi pe rezolvarea deficienţelor, în termen de 30 de zile de la constatare. De asemenea, aceştia au punctat importanţa trasabilităţii deşeurilor şi au atras atenţia asupra rolului extrem de important pe care autorităţile locale îl au în asigurarea condiţiilor pentru colectarea selectivă şi tratarea corespunzătoare a deşeurilor.

Următoarea ediţie a Business Breakfast la Palatul CCIB va avea loc în luna aprilie şi va fi dedicată digitalizării activităţii firmelor şi administraţiei. Ulterior, vom pune pe agenda evenimentului teme precum: dezvoltare şi oportunităţi de finanţare prin PNRR, eficienţa energetică, legislaţia muncii, arbitrajul, comerţul electronic, internaţionalizarea afacerilor, infrastructura, transporturile şi logistica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.