DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CCIR: Strategia comercială a UE va îmbunătăţi diversificarea lanţurilor de aprovizionare cu materii prime

CCIR
Camera de Comert si Industrie a Romaniei CCIR

Strategia comercială a Uniunii Europene (UE) va urmări îmbunătăţirea rezilienţei spaţiului comunitar şi diversificarea lanţurilor de aprovizionare cu materii prime, în mod special cu materii rare necesare pentru tranziţia verde şi digitală, susţine Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Conform sursei citate, provocările generate de pandemia de Covid-19 şi, pe de altă parte, priorităţile UE privind tranziţia către o economie verde şi digitală au determinat Comisia Europeană să revizuiască strategia de politică comercială şi de investiţii a UE în conformitate cu noile schimbări globale, dar şi pentru a contribui la o redresare economică rapidă post-Covid-19, care să stimuleze competitivitatea firmelor europene în plan global, prin asigurarea unui cadru loial de concurenţă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Nicușor Dan JUBILEAZĂ! Activitatea Gabrielei Firea de la primărie ar putea fi verificată: firme de audit chemate la Primăria București

În plus, criza generată de pandemie a determinat Uniunea Europeană să îşi recalibreze inclusiv poziţia cu privire la colaborarea cu partenerii din întreaga lume, prin adoptarea unui nou model de abordare a economiei globale, cunoscut sub numele de "autonomie strategică deschisă".

"Deşi restricţiile impuse de guvernele naţionale din întreaga lume, în contextul pandemiei, au afectat schimburile comerciale între UE şi partenerii săi comerciali, marea reţea a acordurilor comerciale a UE poate contribui la contracararea şi atenuarea acestor efecte negative şi poate susţine rezilienţa şi diversificarea lanţurilor de aprovizionare. Până în 2024, 85% din creşterea economică va fi generată în afara UE, iar aceste cifre indică importanţa extinderii companiilor româneşti în afara spaţiului european, întărite de faptul că internaţionalizarea contribuie la sporirea performanţei, competitivităţii şi a creşterii durabile a acestora", spune preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

În vederea încurajării şi sprijinirii companiilor pentru a beneficia de pe urma acordurilor încheiate de UE cu state terţe, Comisia Europeană Europeană a lansat în octombrie 2020 o nouă platformă denumită "Access2Markets" ce oferă informaţii practice companiilor cu privire la importul şi exportul de bunuri în peste 120 de ţări.

În prezent, UE deţine cea mai mare reţea comercială din lume, fiind în vigoare 46 de acorduri comerciale cu 78 de parteneri, comerţul cu aceşti parteneri însumând 1.398 miliarde de euro, respectiv 34% din comerţul exterior al UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.