Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR declară neconstituționale două prevederi din Codul de procedură penală

ccr

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi că sunt neconstituţionale prevederile art.341 alin.(6) lit.c) şi, prin extindere, ale art.341 alin.(7) pct.2 lit.d) din Codul de procedură penală, prin împiedicarea accesului la justiţie în cazul soluţiilor de renunţare la urmărirea penală.

Citește și: Procurorul care a închis dosarul de plagiat al lui Victor Ponta, propus șef la PICCJ

Potrivit unui comunicat al CCR, Plenul Curţii a luat în dezbatere o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.341 alin. (6) lit. c) şi, prin extindere, ale art.341 alin. (7) pct.2 lit. d) din Codul de procedură penală.

Art.341 alin. (6) lit. c) prevede: 'În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii: (...) c) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea'.

Citește și: Ambasada SUA vorbește despre cazul Elena Udrea

Art.341 alin. (7) pct.2 lit. d) stipulează: 'În cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară: (...) 2. Verifică legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, după caz, sancţionează potrivit art.280-282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii şi: (...) d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea'.

Citește și: ALERTĂ Marea Britanie va fi lovită de ATENTATE: Anunțul ȘOCANT al șefului MI5 / VIDEO

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.341 alin. (6) lit. c) şi ale art.341 alin. (7) pct.2 lit. d) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale prin împiedicarea accesului la justiţie în cazul soluţiilor de renunţare la urmărirea penală.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curtea de Apel Oradea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.