Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a înțeles Lituania - Preşedintele Biden a promis capacităţi militare în dialogul cu liderii formatului Bucureşti 9

Reuters - Agerpres
Joe Biden telefon

Preşedintele american Joe Biden a promis joi membrilor NATO din Europa Centrală şi de Est "capacităţi militare suplimentare" şi s-a angajat să îi implice în deciziile referitoare la regiune, a declarat consiliera preşedintelui lituanian, Asta Skaisgiryte, transmite Reuters preluat de agerpres.

Biden i-a asigurat pe aliaţi că nimic nu va fi convenit cu Rusia în privinţa regiunii pe la spatele ţărilor din regiune."Biden a spus 'nimic despre voi, fără voi'", a precizat Skaisgiryte.

Convorbirea telefonică a preşedintelui Biden cu liderii regiunii a urmat promisiunii sale de a avea întâlniri la nivel înalt cu Rusia şi principalii aliaţi ai NATO pentru a discuta îngrijorările Moscovei şi posibilitatea de a "reduce temperatura de-a lungul frontierei estice".

La discuţia telefonică au participat lideri din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, un format cunoscut sub denumirea Bucureşti 9 (B9).

"El a spus că sunt posibile elemente suplimentare de asigurare în aceste ţări şi capacităţi militare suplimentare", fără a preciza posibile locaţii, a spus Skaisgiryte.

"Chestiuni de securitate europeană trebuie să fie discutate cu toţi membrii NATO, iar ţările din afara alianţei nu au drept de veto asupra deciziei NATO", a declarat pe Twitter preşedintele Estoniei Alar Karis, după încheierea convorbirii telefonice.

Preşedintele Joe Biden a spus că Ucraina este "o ţară suverană care trebuie să îşi decidă propriul viitor" şi l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu "consecinţe foarte grave, în coordonare cu parteneri europeni", dacă Rusia invadează Ucraina, a mai spus Skaisgiryte.

Rusia a continuat joi un val de retorică ostilă faţă de Ucraina şi a comparat criza actuală cu cel mai periculos moment al războiului rece, în timp ce aştepta ca preşedintele american Joe Biden să o invite la posibile discuţii cu ţările membre NATO.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda i-a comunicat omologului american că desfăşurarea permanentă a trupelor americane în ţară ar fi "cea mai eficientă" modalitate de descurajare şi securitate în regiune.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe referitor la conversaţia de joi seara cu cele nouă state membre NATO, preşedintele SUA le-a promis acestora că "va continua consultări şi coordonări strânse" cu acestea şi a afirmat "necesitatea unei poziţii unite" în cadrul alianţei militare în faţa mişcărilor de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.