Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a transmis criminalul în serie Zodiac în scrisorile sale: mesajul criptat a fost descifrat

Zodiac, criminal

La mai mult de 50 de ani după ce așa-numitul Ucigaș Zodiac a început să terorizeze străzile din nordul Californiei, o echipă de amatori susține că a spart în cele din urmă unul dintre mesajele codificate misterioase pe care criminalul le-a trimis ziarului San Francisco Chronicle în 1969.

Supranumit „cifrul 340”, mesajul a fost dezlegat de trei persoane - David Oranchak, un dezvoltator de software în Virginia, Jarl Van Eycke, un programator belgian, și Sam Blake, un matematician australian, relatează DIGI24, care citează CNN.

Spargerea cifrului a dezvăluit următorul mesaj, trimis cu majuscule și fără semne de punctuație:

„Sper că te distrezi mult încercând să mă prinzi

Nu am fost eu în emisiunea TV, ceea ce spune ceva despre mine

Nu mă tem de camera de gazare, deoarece mă va trimite la paradic (în loc de paradis, n.r.) cu atât mai repede

Pentru că acum am destui sclavi să lucreze pentru mine, pe când ceilalți nu au nimic când ajung în paradic, așa că se tem de moarte

Nu mă tem pentru că știu că noua mea viață va fi una ușoară în moartea din paradic”.

Emisiunea TV la care se referă mesajul este „The Jim Dunbar Show”, un talk show de televiziune din Bay Area. Cifrul a fost trimis la două săptămâni după ce o persoană care pretindea că este Ucigașul Zodiacal a fost chemată la emisiune.

„A fost incredibil. A fost un mare șoc, nu am crezut niciodată că vom găsi ceva pentru că mă obișnuisem cu eșecul", a spus Oranchak, care lucrează la decriptarea mesajelor criminalului din 2006.

„Când am început, mă entuziasmam când vedeam apărând câteva cuvinte - erau ca niște fantome. M-am obișnuit cu asta. A fost o încercare la noroc, nici măcar nu știam cu adevărat dacă a existat un mesaj,” a spus el.

Cei trei au mers la FBI cu mesajul decriptat în urmă cu o săptămână, dar nu și-au dezvăluit progresul până când FBI nu le-a confirmat rezultatul.

“FBI are cunoştinţă de faptul că recent codul atribuit Ucigaşului Zodiac a fost descifrat de cetăţeni privaţi. Cazul Ucigaşului Zodiac rămâne unul deschis pentru FBI San Francisco şi pentru partenerii noştri locali din poliţie. Ucigaşul Zodiac a terorizat mai multe comunităţi în nordul Californiei şi deşi au trecut decenii, vom continua să căutăm dreptatea pentru victimele acestor crime brutale. Deoarece este o anchetă activă, nu vom face alte comentarii în acest moment”, a precizat FBI într-un comunicat, relatează News.ro.

Ucigașul Zodiac nu a fost prins niciodată. El a comis cinci crime între 1968 și 1969. A devenit celebru scriind scrisori către poliție și presa locală până în 1974, uneori codate, lăudându-se cu crimele.

Bucăți de îmbrăcăminte pline de sânge au fost incluse în scrisorile sale. El susținea că a ucis până la 37 de persoane.

FBI a arătat într-o declarație că ancheta rămâne deschisă în cazul Ucigașului Zodiac.

„Datorită caracterului continuu al anchetei și din respect pentru victime și familiile acestora, nu vom oferi alte detalii în acest moment”, se arată în comunicat.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.