Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce au ales agențiile de presă din străinătate să scrie despre proteste

proteste manifestatie

Guvernul social-democrat din România s-a confruntat miercuri seară cu manifestaţii de o rară amploare în întreaga ţară unde sute de mii de persoane au denunţat decizia sa de a relaxa legislaţia anticorupţie, iniţiativă criticată, de asemenea, în străinătate, transmit AFP, EFE şi Reuters.

Potrivit EFE, care citează TVR, vreo 100.000 persoane au înfruntat temperaturile negative în Piaţa Victoriei din capitală, în faţa sediului guvernului, strigând, printre altele, "Hoţii!", "Ruşine!", "Demisia!". A fost cea mai masivă manifestaţie din Bucureşti din ultimii 25 de ani, după revenirea la democraţie, adaugă AFP, iar Reuters apreciază că numărul participanţilor a fost între 130.000 şi 150.000, scrie agerpres.ro.

Citește și: SCENE ȘOCANTE într-o casă din Brașov: ORORILE unui pensionar asupra fiicei minore a fostei sale concubine

Protestatarii au ieşit în număr mare şi în oraşele din provincie, la Cluj-Napoca (25.000, potrivit unui corespondent al AFP), Timişoara (vest, circa 15.000), Sibiu (centru, aproximativ 20.000), precum şi în alte vreo 55 localităţi de dimensiuni mai mici, notează Reuters.

Majoritatea protestatarilor sunt tineri, mai scrie EFE, care subliniază că manifestaţiile s-au desfăşurat paşnic.

Citește și: BOMBĂ Ce urma să i se întâmple lui Kim Kardashian la Paris: Declarațiile șocante ale unui jefuitor

Adoptarea neaşteptată, marţi seară, a unei ordonanţe de urgenţă ce ar feri oamenii politici de unele puneri sub acuzare a determinat ieşirea în stradă, în miezul nopţii, a mii de români, la o lună de la instalarea guvernului Sorin Grindeanu.

Executivul, tăcut de marţi seară, susţine că doreşte să descongestioneze închisorile şi să se pună în conformitate cu Curtea Constituţională care a invalidat în 2016 aproximativ 60 de articole din Codul Penal, potrivit AFP.

Citește și: Facebook e în prag de a fi ABANDONAT: Ce li se pregătește utilizatorilor de Messenger

Partidul Social Democrat (PSD) se confruntă cu o nouă criză politică după ce a fost nevoit să părăsească puterea la sfârşitul lui 2015 sub presiunea străzii în urma unui dramatic incendiu izbucnit în clubul de noapte Colectiv din Bucureşti.

"Era timpul ca oamenii să se trezească şi să înceteze să mai accepte atâtea abuzuri", a declarat, pentru AFP, Daniela Crânguş (31 de ani), specialistă în informatică, participantă la mitingul din capitală. Bianca, altă tânără în vârstă de vreo 30 de ani, a acuzat "paşi înapoi" în domeniul luptei împotriva corupţiei.

Citește și: SCANDALOS. Iliescu, Dragnea, Ponta, Năstase, Tăriceanu, Hrebenciuc și alți politicieni cu dosare penale vor beneficia de ordonanțele hulite în stradă. Cel mai mare profitor e președintele penal al PSD

Aceeaşi temere a fost exprimată de mai multe cancelarii occidentale. Demers inedit, ambasadele Statelor Unite, Canadei, Germaniei, Franţei, Olandei şi Belgiei au dat publicităţii miercuri o declaraţie comună în care îşi exprimă "profunda îngrijorare" după adoptarea, sub nasul parlamentului, a acestei ordonanţe care "subminează" progresele în lupta împotriva corupţiei şi, potrivit Reuters, subminează reputaţia internaţională a României şi poziţia sa în cadrul UE şi NATO.

Justiţia română s-a arătat împotriva acestei revizuiri, în timp ce Comisia Europeană şi-a exprimat "marea sa îngrijorare". Opoziţia de centru-dreapta a anunţat că va depune o moţiune de cenzură, adaugă EFE.

Citește și: Ai pisică sau câine? TREBUIE să citești acest studiu

În această ţară săracă din UE, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a obţinut în ultimii ani condamnarea a numeroşi parlamentari şi oameni de afaceri, lansând investigaţii în toate zonele şi atrăgându-şi critici pentru puterea sa presupusă excesivă.

Rândurile PSD, aproape constant la putere după căderea comunismului, au fost deosebit de lovite de aceste anchete, subliniază AFP.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Nutella e CANCERIGENĂ

La legislativele din decembrie, după un an de guvernare tehnocrată, acest partid, care se bucură de o solidă bază electorală în mediul rural şi urban mic, a semnat revenirea în forţă în parlament şi demarat o coabitare tensionată cu preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis.

Tensiunea a sporit după ce guvernul a prezentat proiectele sale legislative de revizuire a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, în urmă cu aproape zece zile, declanşând primele manifestaţii. Klaus Iohannis a apreciat ordonanţele ca fiind "inacceptabile", un "scandal" şi se bazează pe Curtea Constituţională pentru invalidarea lor.

Citește și: STUDIU Dezvoltarea copiilor e influențată NEGATIV de tații obezi

Textul reduce pedepsele pentru mai multe infracţiuni şi face ca abuzul de putere, un capăt de acuzare frecvent, pasibil de pedepse cu închisoarea numai dacă provoacă un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei (44.000 de euro).

Ordonanţa ar urma să îi permită în special liderului PSD, Liviu Dragnea, să scape de principalul capăt de acuzare vizându-l într-un proces care s-a deschis marţi pentru două angajări fictive în perioada 2006-2013, scrie Reuters. Liviu Dragnea îşi dorea postul de premier, dar a fost nevoit să renunţe din cauza unei condamnări la doi de ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală.

Citește și: De la Facebook pornesc majoritatea INFIDELITĂȚILOR: Cu cine își ÎNȘALĂ oamenii partenerii

Pe de altă parte, guvernul a mai supus parlamentului un proiect de graţiere vizând aproape 2.500 de deţinuţi care cu pedepse de până la cinci ani de închisoare, de care ar putea beneficia oameni politic deja condamnaţi.

Iniţiative care nu au "nimic secret, ilegal sau imoral", a replicat ministrul justiţiei, Florin Iordache, într-un mesaj postat miercuri pe contul său de Facebook, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.