Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este filiala Khorasan, care ar fi în spatele atacului sângeros din Rusia. Unde își are rădăcinile și de ce ar fi ales Moscova ca țintă

atacatori atentat moscova

Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacul sângeros din Rusia, lăudându-i pe "luptătorii islamici" care l-au comis. Numeroși comentatori și oficiali americani au indicat filiala numită Provincia Statului Islamic Khorasan (ISKP) ca fiind principalul suspect.

ISKP este o ramură a Statului Islamic în Afganistan. Numele provine de la cel dat unei regiuni de către unii conducători islamici locali și astfel respinge în mod explicit frontierele naționale moderne, evocând în același timp ceea ce membrii săi consideră gloria și puterea pierdute ale imperiilor musulmane.

Liderii ISIS, la fel ca mulți militanți islamici, sunt conștienți de sprijinul Rusiei pentru regimul lui Bashar al-Assad din Siria și consideră că Moscova face parte din coaliția mai largă a forțelor creștine sau occidentale împotriva islamului.

Gruparea a mai atacat ținte ce au legătură cu Rusia

În septembrie 2022, militanții ISKP au revendicat un atentat sinucigaș mortal cu bombă la ambasada Rusiei din Kabul, iar unii experți spun că grupul s-a opus președintelui rus, Vladimir Putin, în ultimii ani.

Michael Kugelman, de la Wilson Center, cu sediul la Washington, a declarat că ISKP "vede Rusia ca fiind complice la activități care îi oprimă în mod regulat pe musulmani" și numără printre membri o serie de militanți din Asia Centrală cu propriile nemulțumiri împotriva Moscovei, relatează BBC.

Gruparea consideră responsabilă Rusia pentru că talibanii sunt la putere

Este posibil ca liderii ISKP să considere, de asemenea, că Rusia, alături de China și alții, este responsabilă pentru menținerea la putere a talibanilor și caută să le submineze.

De ce a atacat ISIS-K un teatru din Moscova? Explicația experților

Statele Unite dispun de informații care confirmă revendicarea de către Statul Islamic a unui atac armat mortal la un concert din apropierea Moscovei, vineri, a declarat un oficial american pentru Reuters.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.