Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este 'funny gas', drogul care a pus stăpânire pe tinerii din Vama Veche

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) trage un important semnal de alarmă cu privire la apariţia unui nou tipar de consum de substanţe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc, mai ales în Vama Veche. Extrem de uşor de procurat, gazul ilariant, care poate avea efecte devastatoare asupra sănătăţii celor care îl inhalează, a pus stăpânire pe petrecerile organizate la mare, scrie Adevărul.

Astfel, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenţii şi tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui autosifon. Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut şi sub denumirea de „funny gas” – este incolor, aproape inodor (are un miros cu o uşoară tentă dulceagă) şi este folosit în domeniul medical, sub supraveghere de specialitate, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic, mai ales în specialitatea stomatologică, dar şi în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frişcă. „Ca efecte negative menţionăm încetinirea timpului de reacţie a corpului uman, transpiraţia excesivă, greaţă, vărsături, ameţeală, oboseală, halucinaţii, distorsiuni de sunet şi pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid şi în combinaţie cu alcoolul. În cazul în care, după inhalare, semnele şi simptomele sunt cele ale unei reacţii alergice (febră, frisoane, urticarie, respiraţie dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgenţă a ajutorului medical”, mai arată ANA.

Psihiatrul Gabriel Diaconu a declarat pentru „Adevărul” că acest gaz poate avea efecte dezastatoare pentru sănătatea celor care îl inhalează. „Gazul ilariant schimbă chimia creierului şi chimia sângelui. Tocmai din acest motiv se poate ajunge la pericardită, glaucom, hipotensiune arterială severă sau chiar infarct miocardic”, susţine expertul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.