Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este valul 'Cleon' și de ce Europa este cea mai afectată zonă din lume

nothinfamiliar.com
Mykonos grecia vacanta

Valul de caniculă intitulat ”Cleon” își manifestă puternic prezența în Grecia, unde multe regiuni au înregistrat peste 40 de grade Celsius, iar țara continuă să se afle sub imperiul căldurii extreme și săptămâna viitoare, punând la încercare rezistența oamenilor, dar și a serviciilor publice.

Chiar dacă nu este pentru prima dată când Grecia trece prin perioade cu temperaturi ridicate, acest val de căldură este de așteptat să fie unul dintre cele mai puternice înregistrate în țară în ultimii 30 de ani.

După cum a explicat Kostas Lagouvardos, director pentru cercetări în cadrul Observatorului Astronomic Național din Atena „Nu se întâlnește atât de des un val de căldură cu o durată atât de mare. Acest val de caniculă va fi cu siguranță unul dintre cele mari pe care le-am observat în țară în ultimii 30 de ani - vom vedea, bineînțeles, odată cu trecerea fenomenului -  precum valurile din 2021, 2007 și alți ani”. Principalele caracteristici ale acestui val de căldură se regăsesc atât în ​​durata, cât și în intensitatea lui: „Vorbim despre un fenomen care a început miercurea trecută și conform datelor va dura cel puțin 6-7 zile”, a mai spus Lagouvardos.

 

Valurile de caniculă vor deveni mai frecvente și mai puternice

Potrivit directorului pentru cercetări al Observatorului Astronomic Național din Atena, s-a înregistrat deja o creștere a duratei și intensității valurilor de căldură în ultimii 30-40 de ani, în condițiile în care tot mai multe zone înregistrează temperaturi ridicate mult mai des decât în ​​anii precedenți. În plus, apariția acestor valuri de căldură extremă a fost observată destul de devreme în acest an, adică încă din iunie sau mai. ”Modelele climatice arată că valurile de căldură vor deveni mai frecvente și mai intense în următoarele decenii. Valurile de căldură prelungite și temperaturile ridicate sunt cea mai importantă problemă apărută din cauza schimbărilor climatice”, subliniază Lagouvardos.

 

Val de căldură cu acoperire totală a Mediteranei

Însă nu doar Grecia este „în flăcări”, ci și majoritatea regiunilor mediteraneene. Kostas Lagouvardos a numit această caniculă drept una pan-mediteraneană: „O altă diferențiere a acestui val de căldură față de restul este că are o acoperire pan-mediteraneană, imagine pe care o vom vedea din ce în ce mai des în viitor. Adică mase de aer foarte cald care acoperă o mare parte a sudului Europei și nu numai. Anul trecut, de exemplu, am avut temperaturi foarte ridicate și mai la nord”.

 

Temperaturile ridicate prelungite favorizează incendiile de pădure

Europa este continentul care, conform constatărilor serviciului european Copernicus, se încălzeşte în cel mai rapid ritm în comparaţie cu restul planetei. „Este o zonă care va avea din ce în ce mai des astfel de fenomene. Așa că trebuie să acordăm foarte multă atenție valurilor de căldură. Să dăm importanță pregătirii pentru a ne proteja sănătatea, dar și ecosistemele, deoarece temperaturile ridicate prelungite sunt în mare măsură asociate cu incendiile de pădure. Am văzut și în 2021 incendii forestiere scăpate de sub control în lipsa vântului, tocmai din cauza existenței mai multor zile de secetă și temperaturi ridicate”.

Astfel de fenomene evidențiază și importanța unei case izolate corespunzător din punct de vedere energetic, deoarece căldura prelungită testează rezistența sistemului electric. „Casele prost izolate, evident, se încălzesc, deci au nevoie de mai mulți bani pentru a le răci cu un aparat de aer condiționat, iar acest lucru crește cererea de energie care poate crea întreruperi de curent și astfel intrăm într-un cerc vicios”, subliniază Kostas Lagouvardos.

Sursa: Revista Presei Rador

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.