Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este Vitamina B17 și cum o putem obține: beneficii neștiute pentru organism

Blogspot.com
Vitamine

Cunoscută și sub denumirile de laetril sau amigdalină, vitamina B17 are o istorie interesantă și plină de controverse, ce are la bază promovarea sa ca tratament alternativ pentru cancer. În acest articol îți vom spune ce este de fapt vitamina B17, care sunt potențialele sale beneficii pentru sănătate și în ce alimente o putem găsi.

Ce este vitamina B17

În ciuda denumirii sale, vitamina B17 nu face parte din complexul de vitamine B. De fapt, nici măcar nu este considerată o vitamină. Amigdalina este o substanță care se găsește în doze mici în anumite plante, nuci și semințe, iar laetrilul reprezintă forma sintetică a acestei substanțe, conform Mediafax.

Laetrilul a fost inventat în anii 1950, de către un biochimist numit Ernst T. Krebs, care a susținut că vitamina B17 ar putea fi eficientă în tratamentul cancerului. De atunci, vitamina B17 a fost subiectul multor dezbateri și controverse în comunitatea medicală. Există mai multe teorii care explică efectele sale anti-tumorale. Una dintre ele susține că cianura de hidrogen (acidul cianhidric), care apare în urma degradării enzimatice a vitaminei B17, ar provoca moartea celulelor canceroase. Conform unei alte teorii, carența de vitamina B17 ar fi o posibilă cauză a cancerului. Până în acest moment, nu există încă studii care să susțină că această substanță ar putea într-adevăr reprezenta un tratament alternativ pentru cancer și sunt necesare mai multe cercetării pentru a determina potențialul rol al amigdalinei în tratarea acestei boli.[2]

Deși majoritatea cercetărilor privind vitamina B17 s-au concentrat pe evaluarea efectelor sale anti-tumorale, se pare că amigdalina, forma sa naturală, poate avea anumite efecte pozitive asupra organismului. Posibilele beneficii ale vitaminei B17 pentru sănătate includ ameliorarea durerii asociată cu afecțiuni inflamatorii precum artrita, susținerea sistemului imunitar și scăderea tensiunii arteriale.[3] Sunt necesare însă date suplimentare pentru a confirma aceste potențiale beneficii.

Surse naturale de vitamina B17

Amigdalina, forma naturală a vitaminei B17, este prezentă în mod natural în unele legume, fructe, semințe sau nuci. Printre aceste surse naturale de amigdalină se numără:

migdalele crude;

migdalele amare crude;

nucile de macadamia;

morcovii;

țelina;

mugurii de fasole;

asolea Lima;

fasolea Mung;

trifoiul;

semințele de in, mei și hrișcă;

sorgul;

sâmburii de mere, prune, caise, cireșe și pere.[1][3]

Precauții și contraindicații

Nu este indicat consumul în cantități excesive de vitamina B17 ori de alimente care conțin amigdalină. În caz contrar, există riscul apariției unor reacții adverse similare cu cele ale intoxicației cu cianură, inclusiv greață, vărsături, dureri de cap, amețeli, confuzie și, în cazuri extreme, chiar moarte.[1]

Este important de menționat că vitamina B17 poate interacționa cu alte medicamente sau suplimente. De exemplu, consumul de vitamina C în cantități mari în același timp cu vitamina B17 poate crește riscul de toxicitate a cianurii. Este recomandat să se consulte un specialist înainte de a combina diferite suplimente sau medicamente, pentru a evita interacțiunile neașteptate. Riscul unor reacții grave este mai ridicat și atunci când laetrilul se administrează oral, se consumă migdale crude, sâmburi zdrobiți de fructe ori legume și fructe care ar putea crește efectul laetrilului.

Este recomandat să se abordeze cu atenție utilizarea vitaminei B17 și să se respecte dozele recomandate. Este întotdeauna indicat să se consulte un medic sau un specialist înainte de a începe orice nou supliment sau regim alimentar.

Amigdalina este o substanță care se mod găsește în mod natural în anumite alimente, cum ar fi sâmburii de caise sau migdalele amare. Vitamina B17 sau laetrilul reprezintă forma sintetică a acestei substanțe și, deși se crede că ar putea trata cancerul, nu există dovezi științifice în acest sens. Se pare totuși că ar putea avea alte beneficii pentru sănătate, deși și în cazul acestora sunt necesare mai multe date. Cert este însă faptul că, în cantități excesive, amigdalina poate fi toxică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.