Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce fel de relație are Zelenski cu Germania și Olaf Scholz

guardian.ng
zelenski olaf scholz

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris relaţia sa cu Germania ca fiind una cu suişuri şi coborâşuri, spunând, într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, că "trebuie să-l convingă în mod constant" pe cancelarul german Olaf Scholz să ajute Ucraina spre binele Europei, relatează Reuters, citat de news.ro.

"Trebuie să fac presiuni pentru a ajuta Ucraina şi să-l conving constant că acest ajutor nu este pentru noi, ci pentru europeni", a declarat Zelenski pentru Der Spiegel. "Relaţia noastră cu Germania merge în valuri, este în sus şi în jos", spune liderul de la Kiev.

Zelenski este recunoscător Germaniei că a trimis sistemele de apărare aeriană IRIS-T, despre care a spus că au salvat vieţi, dar a dezvăluit că dezbaterea privind trimiterea de tancuri a readus relaţia cu Berlinul într-o "fază dificilă".

Zelenski a avut ocazia să treacă din nou într-o fază mai bună a relaţiei cu Germania miercuri seara, la Paris, unde a avut un dineu de lucru cu preşedintele Emmanuel Macron la care a fost invitat şi cancelarul german Olaf Scholz.

Germania, al doilea cel mai mare donator de echipamente militare pentru Ucraina

Chiar şi înainte de decizia Germaniei de la sfârşitul lunii ianuarie de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, Germania era al doilea cel mai mare donator de echipamente militare pentru Ucraina, după Statele Unite, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială. Dar timpul necesar pentru luarea deciziilor privind trimiterea de echipamente, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană IRIS-II şi vehicule de luptă pentru infanterie Marder, a provocat critici din partea unor aliaţi, notează Reuters.

Scholz a criticat competiţia publică dintre unele ţări cu privire la cine poate livra are mai multe şi mai bune, spunând că deciziile trebuie luate în mod confidenţial şi comunicate împreună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.