Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce i s-ar putea întâmpla jurnalistului de la Sky News: Cererea inedită propusă în România

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Attila Csaba Pantics Sky News

Avocatul lui Attila Csaba Pantics, unul dintre bărbaţii reţinuţi de procurorii DIICOT, a declarat vineri că va cere autorităţilor judiciare române ca jurnalistul Stuart Ramsay de la postul britanic de televiziune Sky News să fie supus testului cu detectorul de minciuni, pentru a afla dacă acesta spune adevărul.

Avocatul Marcel Vrabie a spus, la Curtea de Apel Bucureşti, că Attila Csaba Pantics şi ceilalţi doi bărbaţi reţinuţi în acest dosar, Levente Pantics şi Aurelian Szanto, au primit asigurări de la jurnaliştii britanici că la finalul reportajului se va menţiona faptul că personajele sunt fictive.

Citește și: A renunțat la sutien și a făcut valuri: Ce divă i-a lăsat cu gura deschisă pe bărbați, în București / FOTO HOT

"Au vina că au participat la această farsă. Ei au crezut că, practic, nu li se va întâmpla nimic, pentru că au primit promisiunea fermă din partea domnului Szanto, care la rândul lui a vorbit cu reporterii englezi, că la finalul reportajului, în subsolul imaginii, va apărea precizarea că toate faptele şi personajele sunt fictive", a precizat avocatul Marcel Vrabie.

Avocatul a confirmat că va cere un test poligraf pentru jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a condus echipa de la postul Sky News.

Citește și: INTERZIS MINORILOR Cum a apărut vedeta la o piscină din București

"Dacă domnul Stuart Ramsay va fi adus în faţa autorităţilor judiciare române, noi solicităm şi efectuarea unui test poligraf, un detector de minciuni, să vedem cine minte, pentru că eu cred foarte tare că domnul Csaba Pantics este foarte sincer. Şi el este dispus să fie supus testului poligraf. L-am întrebat şi nu este nicio problemă", a spus avocatul.

Marcel Vrabie a explicat că Csaba Pantics nu a fost atras de bani să apară în reportaj, deoarece el este economist, iar soţia este medic, cei doi având o afacere prosperă în oraşul Iernut.

Citește și: Ai curajul să porți așa ceva? Cea mai nouă rochiță pentru femei / FOTO

Curtea de Apel Bucureşti va judeca vineri cererea DIICOT de arestare a celor trei români care apar mascaţi în reportajul Sky News - Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics.

Cei trei au fost reţinuţi joi noaptea, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

Citește și: SEX TAPE cu o cunoscută politiciană / VIDEO

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar între jurnaliştii britanici şi presupuşii traficanţi de arme, iar Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics apar în materialul Sky News cu feţele acoperite. Ei descriu şi manipulează armele de foc oferite spre vânzare.

"Din cercetările efectuate a mai rezultat că, în realitate, aşa-zisa investigaţie jurnalistică nu era fundamentată pe fapte şi împrejurări reale, ci a fost creată din iniţiativa jurnaliştilor, prezentând ca veridice unele date şi informaţii false. Astfel, a reieşit faptul că, la începutul lunii iulie 2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai, cetăţean român rezident în Marea Britanie de mai mulţi ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, pe care-l cunoscuse anterior, care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul de televiziune britanic. Respectivul jurnalist i-a spus că intenţionează să realizeze un documentar despre traficanţii de arme şi i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. Deşi inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deţinute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiţii, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legătura cu prietenul său, inculpatul Pantics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul sau, Pantics Levente", arată DIICOT.

Citește și: Din cauza unor bomboane, 24 de tineri care participau la un festival de muzică au ajuns la spital

Procurorii mai spun că jurnaliştii britanici i-au oferit lui Aurelian Szanto suma de 2.000 de euro, pentru realizarea "investigaţiei jurnalistice", din care acesta a oprit 1.000 euro, iar restul de 1.000 euro urma să fie împărţit între Attila Pantics şi Levente Pantics.

Pentru realizarea reportajului, începând cu data de 29 iulie, pe aeroportul din Târgu Mureş au sosit cu o cursă aeriană mai mulţi jurnalişti britanici, ce au fost preluaţi de Szanto cu un autoturism închiriat special pentru această activitate.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Accidentare gravă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

După ce au fost preluaţi, între jurnalişti şi însoţitorii acestora s-au purtat discuţii privind detaliile filmării, iar lui Aurelian Szanto i s-a cerut ca persoanele care apăreau în calitate de "traficanţi de arme" să poarte cagule.

Totodată, acestuia i-au fost precizate întrebările şi răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea aşa-zişii traficanţi, inclusiv preţurile pentru unele tipuri de arme.

Citește și: Lindsay Lohan a fost luată la bătaie de iubitul rus: A lăsat-o-n pielea goală / VIDEO + FOTO

"Tot jurnaliştii au mai cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită şi cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandiştii să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură. Întrucât jurnaliştii britanici au solicitat să fie prezentate arme militare marca AK, inculpatul Pantics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane să-i împrumute o armă marca UM Sadu, cal. 7,62X39, armă cu destinaţia 'colecţie' pe care acesta o deţinea legal. Deşi arma era deţinută în mod legal, acesta nu era abilitat, potrivit dispoziţiilor legale, să părăsească domiciliul ori să o împrumute altor persoane", precizează DIICOT.

Ancheta mai relevă că, odată îndeplinite cerinţele jurnaliştilor britanici, în dimineaţa zilei de 31 iulie 2016, Aurelian Szanto s-a deplasat cu autovehiculul închiriat la hotelul în care se aflau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune.

Citește și: STUDIU Cum îți poți prelungi viața cu cel puțin 2 ani

Împreună cu aceştia, Aurelian Szanto s-a deplasat din direcţia municipiului Târgu Mureş către localitatea Jeica, judeţul Mureş, unde s-au întâlnit cu Atilla şi Levente Pantics. Cei doi s-au deplasat cu un autoturism de teren fiind urmaţi de Aurelian Szanto, care conducea autoturismul în care se aflau jurnaliştii britanici.

"La o distanţă de aproximativ 2 km faţă de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai şi, împreună cu inculpatul Pantics Levente, au coborât, amândoi şi-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia percheziţiilor domiciliare), însă unul dintre jurnaliştii britanici i-a solicitat şi inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de 'intermediar al traficanţilor de arme', să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o şapcă şi o geacă. Ulterior, s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse şi întrebările la care erau pregătite şi răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este maghiara", precizează DIICOT.

Citește și: Virusul pe care 90% dintre oameni îl iau până la 18 ani și nu poate fi tratat niciodată

DIICOT a mai anunţat că, prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, procurorii vor proceda la citarea jurnaliştilor britanici de la Sky News în vederea audierii acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.