Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce informații `ascund` culoarea și consistența unui ulei auto despre calitatea acestuia?

stiripesurse.ro
ulei motor auto

Pentru a oferi cea mai bună experiență de șofat, orice automobil are nevoie de ulei auto de calitate, completat sau schimbat periodic. Acesta lubrifiază motorul, are proprietăți antioxidante, reduce frecarea și riscul de supraîncălzire. În acest fel, este evitată uzarea prematură a numeroase piese și componente.

Informațiile oferite de culoarea și consistența lubrifiantului

Unii șoferi încearcă să verifice dacă este nevoie de un schimb de ulei auto verificând culoarea și consistența acestuia. Informațiile dobândite pe această cale nu au o valoare absolută, însă oferă o serie de indicii importante. Iată câteva reguli de care trebuie să ții cont, la o astfel de verificare!

Faptul că uleiul capătă o culoare închisă la culoare nu indică o problemă, chiar dacă are loc la o perioadă scurtă de timp după ce a fost schimbat. Fenomenul este întâlnit frecvent mai ales la mașinile pe motorină. De asemenea, înnegrirea este provocată și de uleiul vechi rămas în motor, chiar și într-o cantitate mică. Acesta nu poate fi eliminat complet, astfel că se amestecă rapid cu noul lubrifiant, căruia îi schimbă nuanța. Prin urmare, culoarea mai închisă nu indică în mod necesar un grad mare de uzură și, prin urmare, nici necesitatea înlocuirii.

În schimb, un ulei de motor cu o nuanță ușor albicioasă și cu o consistență modificată poate indica faptul că a avut loc un amestec cu apă, provocat probabil de defecțiunea unei garnituri. În acest caz, lubrifiantul chiar trebuie schimbat, după ce este rezolvată și problema cu garnitura.

În ceea ce privește consistența, trebuie știut că o îngroșare exagerată poate avea consecințe negative pentru funcționarea mașinii. Dacă uleiul capătă o consistență care îl apropie mai degrabă de starea solidă, este nevoie să vizitezi cât mai rapid un centru auto, pentru a identifica problema și a o rezolva.

content-image

Când trebuie schimbat sau adăugat ulei auto?

Pe lângă informațiile oferite de culoare și de consistență, există și anumite reguli generale referitoare la intervalul de timp sau la distanța parcursă până în momentul în care este recomandat schimbul de lubrifianți.

Pentru deplină siguranță, se consideră că schimbul trebuie efectuat de fiecare dată după ce sunt parcurși 10 000 de kilometri. Există însă și șoferi care nu se îngrijorează nici dacă nu au efectuat un schimb după 20 000 sau chiar 25 000 de kilometri.

În ceea ce privește timpul, este recomandat ca, indiferent de distanța parcursă, un schimb de ulei auto să fie efectuat anual sau cel puțin o dată la doi ani, în funcție și de tipul de motor sau de vechimea mașinii.

Există, de asemenea, diverse semnale care arată că ceva nu este în regulă. De exemplu, zgomotele apărute la motor pot să indice o scădere a gradului de lubrifiere sau o uzare excesivă. Apariția în mașină a unui miros de ulei este indiciul unei scurgeri. Și mai sigur, la modelele mai noi de autoturism există un martor luminos pe bord care atrage atenția dacă este nevoie de înlocuire sau completare a lubrifiantului.

Ai grijă să efectuezi la timp schimbul de ulei auto și să alegi doar produse de cea mai bună calitate! Astfel, mașina ta va da un randament maxim pe o durată îndelungată de timp!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.