Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce înseamnă atacurile americane în Yemen pentru prețul petrolului

thelivetraderoom.com
petrol

Atacuri aeriene lansate de SUA și aliații săi asupra a peste o duzină de ținte Houthi din Yemen marchează o escaladare majoră a tensiunilor în Orientul Mijlociu, unde situația rămâne tensionată după ce Hamas a atacat Israelul la începutul lunii octombrie, scrie energypress.gr.

Brent a sărit cu până la 2,5% din cauza temerilor de mai multe perturbări ale transportului maritim, dar și a îngrijorării că conflictul ar putea escalada într-o disputa regională mai largă.

Cu Houthii spunând că sunt hotărâți să continue atacurile asupra transporturilor maritime și Iranul condamnând energia, Bloomberg enumeră estimările analiștilor cu privire la modul în care riscurile geopolitice sporite ar putea afecta piețele petroliere:

UBS

Raliul petrolului se datorează evaluării pieței cu privire la o escaladare a conflictului, a declarat Giovanni Staunovo, strateg mărfuri la UBS Group. Cu toate acestea, „orice primă de risc va fi menținută doar dacă există întreruperi în aprovizionarea cu petrol”, a argumentat el.

„Previzăm prețuri mai mari în următoarele luni, ne așteptăm ca Brent să depășească 80 de dolari pe baril, ca urmare a reducerilor de producție OPEC+, care mențin piața petrolului ușor subaprovizionată”, a spus Staunovo.

ING Group NV

Atacurile aeriene din SUA și Marea Britanie nu au fost o surpriză, dar având în vedere amenințarea la adresa transporturilor maritime și perturbările fluxurilor comerciale din cauza atacurilor Houthi, este în mod clar o escaladare a conflictului, potrivit Warren Patterson, șeful strategiei de mărfuri la ING Groep NV.

Acest lucru sugerează „un potențial mai mare de perturbare și necesitatea de a deturna navele”, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor petrolului, a susținut el, adăugând că cel mai mare risc este ca conflictul să se extindă și piața să înceapă să vadă amenințări la adresa fluxurilor.

„Deși credem că riscul este scăzut, impactul ar fi semnificativ”.

Vanda Insights

„O parte din noua primă de risc a fost deja stabilită în preț”, a declarat Vandana Hari, fondatorul companiei de consultanță Vanda Insights.

„Putem vedea că țițeiul crește cu un dolar sau doi... Mă aștept ca un grad de reținere și diplomație să împiedice tensiunile să scape de sub control și să provoace o explozie regională”, a spus el, deoarece niciuna dintre puterile implicate nu și-a dorit ce este mai rău.

„Fluctuațiile de preț vor continua pe măsură ce situația se va desfășura. Este o luptă inegală între o perspectivă negativa pentru elementele fundamentale și o primă de risc crescută în Orientul Mijlociu”, a spus Hari. „Se așteaptă ca ambii factori să rămână în joc în următoarele luni.”

Westpac Banking

„SUA și Marea Britanie au avertizat că vor lua măsuri dacă rebelii Houthi își continuă atacurile, așa că această acțiune nu este cu adevărat neașteptată”, a declarat Robert Rennie, șeful analizei mărfurilor și carbonului la Westpac Banking Corp.

Se poate spune că piețele s-au concentrat excesiv pe creșterea ofertei globale până la sfârșitul anului 2023, în timp ce deteriorarea bruscă a situației Mării Roșii a fost subestimată până acum în 2024, a spus el.

Întrucât liderii Houthi au spus că orice atac american nu va rămâne fără răspuns, West Texas Intermediate ar putea crește peste 75 de dolari pe baril, iar Brent ar putea depăși peste 80 de dolari.

Saxo Capital Markets

Atacurile aeriene au crescut riscul de escaladare și acest lucru ar putea aduce în atenție cererea de petrol în termen scurt, a declarat Charu Chanana, șeful strategiei de piață la Saxo Capital Markets Pte.

Există riscuri pozitive pentru prețurile petrolului dacă conflictul escaladează, iar volatilitatea ar putea crește „pe măsură ce piețele petroliere continuă să evalueze diferiți catalizatori, de la reducerile OPEC+ până la perspectiva cererii din SUA și China”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.