Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul Vigipirate: Ce înseamnă starea de alertă antiteroristă maximă decretată în Paris

În urma sângerosului atentat comis miercuri împotriva redacţiei revistei Charlie Hebdo, atac soldat cu cel putin 12 morti printre care 8 membrii ai redactiei, guvernul francez a decis să ridice planul antiterorist Vigipirate la gradul de alertă cel mai ridicat, la nivelul zis « alertă atentat ». Măsurile se referă doar la Paris si la regiunea capitalei franceze.

Nivelul « alertă atentat » al planului Vigipirate înseamnă că el răspunde unei amenintări iminente - un nou atentat gata să fie comis - sau este actionat când atacul a avut deja loc pe teritoriul francez, cum este cazul acum după măcelul contra redactiei de la Charlie Hebdo, scrie rfi.ro.

Concret, o serie de măsuri exceptionale si temporare sunt instaurate. Se interzic marile adunări populare, se interzice stationarea lângă scoli, controalele politienesti si patrulele în zonele sensibile sunt sistematice. In fine se instaurează celule de criză si se pun pe picioare unităti speciale de interventie.

La Paris de exemplu încă de ieri au fost desfăsurati 500 de politisti suplimentari din escadroanele de elită. Sediile organelor de presă - precum cel al France Médias Monde, grupul din care face parte RFI - marile magazine pariziene - care trăiau ieri prima zi de solduri - lăcasurile de cult si transporturile sunt plasate sub protectie sporită. Rectoratul din Paris a decis de asemenea să interzică activitătile programate în afara clădirilor de învătământ.

Planul Vigipirate a fost conceput în 1978 când Europa fusese tinta unor atacuri teroriste. El nu a fost însă declansat prima dată decât în ianuarie 1991 cu ocazia primului război din Golful persic. In septembrie 1995 a fost reactivat după un atentat antievreisesc din sudul Frantei. O lună mai târziu si apoi în 1996 planul a fost înăsprit după seria de atacuri din metroul parizian.

Cupa mondială de fotbal din 1998, războiul din Kosovo si atentatele din Corsica au împins autoritătile franceze să-l reactiveze din nou. In fine din iulie 2005 încoace, adică după atentatele de la Londra, el a fost mentinut constant la nivel aproape maxim, ultimul nivel fiind activat scurt timp în martie 2012 când au avut loc atacurile comise de islamistul Mohamed Merah la Toulouse si Montauban.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.