Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce le-a răspuns Iohannis celor 14.000 de persoane care au cerut autonomia Transilvaniei

Fancsali Erno, un tânăr din Cluj-Napoca, a realizat o petiţie prin care cerea autonomia Transilvaniei. Documentul publicat pe internet a fost semnat de 14.000 de persoane şi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.

"Guvern regional la Cluj, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă. Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credinciosi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate", se arată în petiția lui Fancsali Erno.

Răspunsul preşedintelui a venit prin consilierul Andrei Muraru, care l-a refuzat elegant pe tânărul clujean.

”Art. 1 și 5 din Constituția României precizează că România este stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil, iar respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie. Potrivit art. 2 alin (2) din Constituţia României, nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Amintim și dispozițiile art 4 alin 2 din Constituția România în care este stipulat faptul că România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenență politică, de avere sau de origine socială”, scrie în răspunsul Președinției României, potrivit stiridecluj.ro.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.