Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce le-a spus Ana Birchall procurorilor DNA despre dosarul în care e implicat Victor Ponta

anabirchall.ro
Ana Birchall

Ana Birchall, deputată PSD, a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, unde a fost audiată în calitate de martor în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012, că le-a spus procurorilor aceleaşi lucruri pe care le-a declarat şi în spaţiul public, subliniind că nu are nicio implicare în dosar.

"Exact ce am declarat în spaţiul public am declarat şi formal, în cadrul acestei audieri. (...) Nu am avut nicio implicare în acest dosar, alta decât a facilita un contact între echipa domnului Blair şi fundaţia organizatoare din România", a spus Ana Birchall.

Citește și: Cristian Tudor Popescu șterge pe jos cu Dacian Cioloș: Sper să rectificați. Ați mai făcut asta când ați greșit

Fostul premier Victor Ponta, urmărit penal în acest dosar, a relatat, în septembrie, într-o postare pe Facebook, că iniţiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la Bucureşti i-a aparţinut Anei Birchall, pe atunci secretar internaţional al PSD, devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012, apoi au fost cooptate două fundaţii şi Ambasada Regatului Unit la Bucureşti. Ponta a spus că nu a ştiut cuantumul onorariului şi nici nu i-a cerut bani lui Sebastian Ghiţă pentru a-l promova candidat.

Citește și: Cristian Tudor Popescu analizează demisia unui șef din poliție: Am văzut multe în viața mea, dar așa ceva…

"Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne, iar invitaţia a fost transmisă printr-o Fundaţie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK, cât şi cu PSD)". (...) Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că dl Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donaţie către o fundaţie de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii şi nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei şi partea de donaţii au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul dlui Blair din Londra, cu cele două Fundaţii care au organizat (Center for American Progress şi Fundaţia Multimedia) şi cu Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Am aflat pentru prima dată suma donaţiei, firma care a donat şi beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploieşti", a arătat Victor Ponta.

Citește și: Pentru prima dată în istorie, virusul hepatitei C a fost fotografiat / VIDEO

Ulterior, deputata Ana Birchall a arătat că, în calitate de secretar internaţional al PSD, era obligată în privinţa organizării unor evenimente.

"În calitate de secretar internaţional al PSD era o obligaţie profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitaţi de marcă de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internaţionale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activităţi despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susţinerea consecventă a domniei sale faţă de aderarea României la Uniunea Europeană. Totodată, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucureştiul pe hartă, în discuţiile şi întâlnirile oficiale susţinute fiind abordate teme de interes general şi nu chestiuni politice înguste", a precizat Ana Birchall pe Facebook.

Citește și: Cum vede Cristian Tudor Popescu meciul dintre Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu

Fiind persoana care a mijlocit dialogul iniţial şi schimbul de contacte între echipa Blair şi fundaţia din România ce a făcut posibil evenimentul, Ana Birchall a precizat că implicarea sa ulterioară a vizat exclusiv elemente de agendă şi protocol între care recomandări de potenţiali invitaţi la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass-media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.

Citește și: O bază secretă construită de nazişti a fost descoperită în Arctica. Hitler a vrut-o cu orice preţ

"În acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul că dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajează gazdele să sprijine o acţiune caritabilă indicată de domnia sa. Neavând legitimitatea şi calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară, am transmis fundaţiei organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuţia mea oprindu-se aici. Toate aspectele de ordin logistic ale vizitei au fost asigurate de echipa desemnată de Fundaţia gazdă din România, inclusiv formatul final al dezbaterii şi lista aferentă de invitaţi. Regret faptul că un eveniment benefic pentru imaginea României a luat o asemenea turnură, însă consider oportun ca instituţiile abilitate să facă lumină, întrucât confuzia şi anatemizarea sunt mult mai nocive. Precizez că nu am nici o calitate în acest dosar", a arătat la acel moment deputatul PSD.

Citește și: Cheloo l-a făcut praf pe Guess Who: Dac’ o fi să fie, asta e, merg şi la PUȘCĂRIE / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.