Ce obiceiuri culinare avea familia Ceaușescu: Ce rol avea coliva în alimentația celor doi soți

Autor: Andrei Ștefan

Publicat: 06-09-2024

Actualizat: 06-09-2024

Article thumbnail

Sursă foto: Facebook

Nicolae și Elena Ceaușescu, conducătorii României în perioada comunistă, aveau obiceiuri alimentare ieșite din comun, care deseori intrigau și chiar enervau gazdele lor internaționale.

Conform cărții „Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants”, scrisă de Victoria Clark și Melissa Scott, Nicolae Ceaușescu era foarte precaut cu privire la alimentele consumate în timpul vizitelor oficiale, refuzând frecvent mâncarea locală oferită de liderii altor țări, conform Click.ro.

Un detaliu notabil este că Ceaușescu obișnuia să călătorească cu propria sa hrană, adusă din România, evitând să consume preparatele tradiționale ale țărilor pe care le vizita. În locul acestora, el prefera să bea doar sucuri din legume crude, folosind mereu un pai, un gest aparent minor, dar care genera nemulțumire printre gazdele sale.

Irina Sava, fosta bucătăreasă a familiei Ceaușescu, a povestit că Nicolae avea o pasiune pentru o tocană specială, preparată dintr-o găină întreagă, inclusiv capul și ghearele, un fel tradițional ce ocupa un loc constant în meniul său.

Elena Ceaușescu, în contrast cu rigurozitatea alimentară a soțului său, avea o preferință pentru un desert surprinzător pentru un lider comunist: coliva. În contextul regimului comunist, care descuraja tradițiile religioase, alegerea Elenei pentru acest desert tradițional legat de ceremoniile religioase era considerată atipică.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri