Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce obiective au vizat primele lovituri aeriene ale rusilor în Siria?

tinta

Spre deosebire de coalitia condusa de SUA care bombardeaza aerian de un an si jumatate ISIS fara niciun rezultat, mai întîi, Rusia si-a creat în Siria un sistem redutabil de culegere si prelucrare a informatiilor. Cu ajutorul caruia selecteaza obiectivele si planifica loviturile aeriene cu o precizie chirurgicala.

Pe 30 septembrie, 10 avioanele Su-24M2 si 5 Su-25M3 au executat primele misiuni de bombardament în Siria. Obiectivele bombardate au fost vehicule blindate, baterii de artilerie, depozite de armament, combustibili si munitii, centre de conducere si transmisiuni ale ISIS si ale Al-Qaida. Au fost folosite mai multe tipuri bombe dirijate pe fascicol laser ( KAB-500L-Pr-E antibuncar, KAB-500L-F-E ) , prin GPS ( KAB-500S/S-E, KAB-250S-E ) si prin camera Tv ( KAB 500Kr ).

Scopul acestei prime misiuni fiind aceea de a ”declansa curatirea” unui perimetru aflat la 25-50 km în jurul localitatii Jableh din guvernoratul Latakia, locul unde functioneaza aeroportul international Basel Al-Assad, baza aeriana a aviatiei ruse.

Lupte Siria Latakia

Aceste bombardamente au asigurat sprijinul cu foc, necesar armatei siriene pentru o ofensiva terestra care ar scoate din încercuire guvernoratul Latakia din vestul Siriei. Guvernoratul Latakia se învecineaza la nord cu Turcia, de unde  membrii Al-Qaida primesc în mod regulat arme si munitii, cu precadere rachete anti-tanc americane.

Primul val de bombardament a vizat tinte ale luptatorilor ISIS si Al-Qaida din localitatile Ghmam si Deir Hana. Ambele orase se afla în guvernoratul Latakia, la o distanta de 25-30 de km nord-est de Jableh. Al doilea val de bombardament a urmat dupa 3 ore distanta de primul si a vizat tinte din Latamneh si Kafr Zita, guvernoratul Hama. Ambele orase se gasesc la 30-40 km est de Jableh, baza aeriana a rusilor.  Al treilea val de bombardament a vizat tinte din localitatile Talbiseh, Rastan, Zafaraneh, Makarmia si Ghanto, guvernoratul Homs , aflate la 35-50 km sud-est de de Jableh.

Bombardamentele au fost declansate dupa ce solicitarea presedintelui sirian Bashar Al-Assad, pentru sprijin militar în lupta contra ISIS, a fost aprobata prin vot de Senatul Federatiei Ruse. Cu cîteva ore înainte, Moscova a notificat Tel Avivul si Washingtonul despre misiunea aviatiei ruse.

preluare cu acordul autorului - Ziarul de Gardă - autor Valentin Vasilescu, analist militar și fost comandan adjunct al Aeroportului Otopeni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.