Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce pensii încasează foștii președinți ai României: Băsescu primește cel mai puțin

Foștii președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu sunt acum pensionari. Fiecare dintre aceștia primesc o dublă pensie: una pentru activitatea profesională și una pentru activitatea de la Palatul Cotroceni.

Președintele Traian Băsescu

Pentru munca de ofiţer de marină, dar şi de ministru al Transporturilor şi primar al Capitalei, Traian Băsescu s-a ales cu o pensie lunară de 2.583 de lei. Venitul total de pensionar al lui Traian Băsescu se va ridica la circa 7.600 de lei, prin aplicarea cumulului de venituri. Asta pentru că în calitate de fost şef al statului, Traian Băsescu are dreptul la o indemnizaţie de 5.000 de lei pe lună, informează Adevărul.

Președintele Ion Iliescu

Veniturile de la stat ale lui Ion Iliescu au variat destul de mult în ultimii ani. Astfel, pe tot parcursul anului 2007, fostul şef al statului a încasat din pensie 33.000 de lei, la care s-a adăugat indemnizaţia pentru funcţia supremă, de  55.600 de lei.  Un an mai târziu, veniturile realizate din pensie de Ion Iliescu au crescut la 47.000 de lei.

La fel de spectaculos a crescut şi indemnizaţia de fost preşedinte, care a ajuns la 63.974 de lei.  Criza care a lovit în veniturile bugetarilor a lovit şi în pensionari.

Astfel, în 2010, Ion Iliescu a primit o pensie mai mică cu aproximativ 15%. Veniturile sale în acel an s-au cifrat la circa 9.000 de lei pe lună.

Președintele Emil Constantinescu

La rândul lui, pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii Bucureşti, Emil Constantinescu are o pensie de circa 3.000 de lei pe lună. Bineînţeles, la aceste venituri se adaugă indemnizaţia pentru mandatul de la Cotroceni. Potrivit unor date publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale privind situaţia veniturilor angajaţilor de anul trecut, fostul şef de stat a încasat lunar 5.060 de lei. Astfel, Emil Constantinescu a cumulat de la stat venituri totale de circa 8.000 de lei pe lună.  Indemnizaţia de 5.060 de lei o mai primeşte şi Regele Mihai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.