Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce pregătește Coaliția PSD-PNL pe zona facilităților fiscale din IT, agricultură și construcții. S-a ajuns la un punct comun (surse)

Profimedia
facilitati fiscale

Încep discuțiile în Coaliție pe menținerea sau nu a facilităților fiscale în IT, agricultură și construcții. PSD și PNL încep de mâine discuțiile aplicate privind facilitățile din IT, agricultură și construcții. Ministrul Finanțelor ar trebui să vină cu o listă de propuneri și cu studii de impact pentru fiecare așa cum a solicitat premierul Marcel Ciolacu.

În prezent, angajații din IT sunt scutiți doar de plata impozitului pe venit, în timp ce angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției sociale la sănătate, alături de contribuția la pensiile private.

În nod normal nici unul din cele două partide nu și-ar dori eliminarea acestor facilități care s-au dovedit benefice în economia reală în ultimii ani. Problema e însă că există câteva puncte în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care România s-a obligat la câteva corecții în această zonă a facilităților.

O altă mare problemă e rămânerea în deficitul bugetar stabilit cu Comisia Europeană.

În acest sens ministrul Marcel Boloș a declarat într-un interviu pentru Digi24.ro că toate cheltuielile prevăzute de Guvern trebuie să fie acoperite din revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF și de combaterea evaziunii fiscale. Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta.

”Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor, pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie.”, a spus ministrul liberal al Finanțelor.

La ultima întâlnire a Coaliției, susțin surse participante la discuții pentru STIRIPESURSE.RO, ministrul Boloș a venit cu diverse propuneri de eliminare/păstrare parțială de facilități la categoriile enumerate mai sus, dar premierul Marcel Ciolacu a cerut timp și studiu de impact pe fiecare măsură propusă.

Ministerul Finanțelor trebuie să o vină cu o listă de măsuri pentru a rămâne în ținta de deficit asumată de România.

De menționat că în PNRR țara noastră s-a obligat la eliminarea facilităților fiscale până în 2026, în timp ce rapoartele Băncii Mondiale, consultate de STIRIPESURSE.RO, spun clar și imperativ că facilitățile ar trebui eliminate rapid.

O idee acceptată deja de ambele partide la guvernare e aceea ca toată lumea să plătească asigurările de sănătate.

De menționat că cei din zona IT plătesc deja CASS-ul (sănătatea) și prin urmare este foarte posibil să le fie impusă plata acesteia și în zona agriculturii și a construcțiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.