Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce puncte forte are România pentru a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului: Politicul pare să fie decisiv

www.torp.no
București

Concurența în rândul celor peste 20 de orașe din Uniunea Europeană care vor să găzduiască sediile Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și a Autorității Bancare Europene (EBA) s-a intensificat sâmbătă, când au fost evaluate oficial ofertele, transmit Bloomberg și Reuters.

În urma planificatei mutări din Londra după Brexit, 19 orașe, de la Stockholm la București, încearcă să ademenească Agenția Europeană a Medicamentului, în timp ce pentru Autoritatea Bancară Europeană se luptă Dublin, Paris, Frankfurt, Bruxelles, Praga, Luxemburg, Viena și Varșovia, scrie agerpres.ro.

Citește și: Foarte interesant! Ce FIRMĂ deține soția unui adjunct SRI din „era” Coldea

Până în 30 septembrie, Comisia Europeană a evaluat diferitele oferte, pe baza unor criterii convenite anterior, precum acces la infrastructură și posibilitatea continuării activităților, înainte ca miniștri din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie. Procedura de vot va fi una secretă, dar acest lucru nu exclude negocierile din culise, în presă apărând deja speculații că Franța a acceptat ca Frankfurt să obțină sediul EBA cu condiția ca noul sediul al EMA să fie la Lille.

''Estimarea se bazează în întregime pe informațiile trimise de statele membre. Agențiile au fost de asemenea consultate în acest proces'', se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Citește și: Patronatele îi cer Cabinetului Tudose introducerea unei noi taxe! Despre ce e vorba

Evaluarea CE include rezumatele celor două seturi de oferte sub formă de grilă, însoțite de comentarii efective la fiecare criteriu.

De exemplu, CE a apreciat că în privința accesibilității, oferta Suediei pentru Agenția Europeană a Medicamentului ''indică disponibilitatea zborurilor directe între Stockholm și 23 de capitale din UE, cu o frecvență de la trei la 141 de zboruri pe săptămână''.

Citește și: Orgie de nedescris într-un cunoscut oraș din România: Cum se dezbrăcau de sutană și ce lucruri revoltătoare făceau pentru bani

De asemenea, în capitala Suediei transportul public de la aeroport la gara centrală durează 20 de minute.

În cazul României, Comisia Europeană a informat că oferta arată disponibilitatea curselor aeriene directe între București și 23 de capitale din UE, zboruri de legătură către restul capitalelor blocului comunitar și o frecvență de la două la 12 zboruri pe zi, plus transportul public către sediul propus ''în mai puțin de 16 minute''. În privința hotelurilor, în oferta capitalei României se menționează ''10.000 de camere existente de hotel, de la hoteluri exclusiviste la locuri de cazare de categorie medie''.

Citește și: Lege nouă! Ce se va introduce în orașele cu peste 100 000 de locuitori

Unul din criteriile folosite la evaluarea CE este ''răspândirea geografică'', care atinge problema echilibrului între părțile nordice, sudice, estice și vestice ale Europei în privința stabilirii sediilor agențiilor UE după Brexit.

Acest criteriu face ca orașele Helsinki (care găzduiește deja Agenția Chimică Europeană — ECA), Copenhaga (sediul Agenției Europene de Mediu — EEA) și Stockholm (unde este sediul Centrului european de prevenire și control al bolilor — ECDC) au mai puține șanse să găzduiască o agenție, chiar dacă corespund din punct de vedere tehnic.

Citește și: EBA surprinde din nou: Apariție de senzație la nunta unui cunoscut milionar

În schimb, Bucureștiul, care nu găzduiește nici o agenție a UE și este capitala unui stat membru de dimensiuni medii, care a aderat la blocul comunitar relativ recent, ar putea avea un beneficiu politic solid în privința ofertei de găzduire a Agenției Europene a Medicamentului.

Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experți la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Și, mai important, Agenția care aprobă și monitorizează siguranța medicamentelor din UE poate fi un magnet pentru viitoarele investiții în sectoarele farmaceutic și al biotehnologiei.

Citește și: Începând de AZI, intră în vigoare split TVA! Ce presupune măsura în ESENȚĂ

În cazul României, Guvernul de la București a anunțat, pe 21 iulie, că a fost finalizat dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la București a Agenției Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.