Ce puneau pe masă preistoricii: Alimentele de bază cu care se hrăneau strămoșii noștri

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 20-09-2025 18:15

Actualizat: 20-09-2025 18:29

Article thumbnail

Sursă foto: Getty Images

Dieta carnivoră a devenit populară pe internet, fiind promovată de influenceri și vedete. Regimul exclude aproape complet fructele, legumele și cerealele, iar acest tip de alimentație se bazează doar pe carne și grăsimi animale. Susținătorii spun că așa ar fi mâncat și strămoșii noștri, de unde s-ar deduce ideea ca oamenii sunt meniți să le continue stilul.

Pentru multă vreme, arheologii au găsit în special oase de animale și unelte din piatră, materiale care se păstrează bine de-a lungul timpului, notează BBC Science Focus

neanderthal, oameni, pestera

În schimb, resturile vegetale se descompun repede și ajung foarte rar până în prezent. Din acest motiv, s-a conturat ideea că oamenii preistorici consumau în principal carne.

Plantele erau la fel de importante

Noile tehnici de cercetare arată clar că oamenii consumau și multe plante, semințe, ghinde, fructe sau cereale sălbatice.

Un studiu recent realizat în Maroc a demonstrat că plantele erau principala sursă de hrană pentru comunitățile locale de acum mii de ani.

Diete variate, în funcție de mediu

Hrana era diferită în funcție de zonă. În Sri Lanka, oamenii consumau fructe și nuci, în timp ce în Groenlanda alimentația se baza pe pește și animale marine.

peste

Paleoliticul nu a avut o singură „dietă standard”, ci nenumărate variante adaptate mediului.

Fructele și legumele de atunci nu seamănă cu cele de azi. De exemplu, pepenii erau amari, bananele aveau multe semințe, iar morcovii erau mici și albi.

Strămoșii nu urmăreau diete echilibrate sau sănătatea pe termen lung, ci simpla supraviețuire.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri